Column Guido Camps: Opvolger

De omschrijving voor de opvolger voor Louise Fresco doet haar tekort!
Tekst: Guido Camps

De zoektocht naar een nieuwe bestuursvoorzitter is begonnen. De recruiter heeft input gekregen voor het profiel van deze nieuwe bestuurder, zo is te lezen op intranet. De criteria zijn wat mij betreft zinnig en sluiten aan bij onze ambitie als WUR:

  • een onderzoeksachtergrond in het werkveld van voedsel, natuur en leefomgeving
  • diplomatieke vertegenwoordiger van WUR bij ministeries in Den Haag, de EU in Brussel en internationale gremia
  • een open bestuurscultuur
  • niet per se een Nederlander

Ik kan me hier goed in vinden, hoewel je bij het lezen van zo’n lijst ook meteen denkt dat het lastig wordt om zo iemand te vinden. Het moet wel een ongelooflijke (internationale) topper zijn om over al deze kwaliteiten te beschikken. Verder wordt gevraagd om iemand die mooi past in het team naast Rens Buchwaldt en Arthur Mol. Dit stak bij mij een beetje.

Elke man die je benoemt zet je op achterstand als tweede garnituur en elke vrouw als excuusbenoeming

Guido Camps

Niet omdat ik het ermee oneens ben, maar juist omdat dit zeer vanzelfsprekend is en die vanzelfsprekendheid had wat mij betreft afdoende moeten zijn. In plaats daarvan wordt het op twee punten expliciet genoemd: aan het eind van het stuk én als allereerste criterium – en daarmee overschaduwt het de gehele lijst – in een andere vorm: ‘de opvolger van Fresco wordt bij voorkeur opnieuw een vrouw’.

Het lijkt me compleet vanzelfsprekend dat als je op zoek gaat naar een aanvulling op het huidige team, je vanuit balans ook kijkt naar een meer diverse aanvulling en dat diversiteit vele assen meer beslaat dan geslacht. Maar door het op deze manier zo expliciet als allereerste te benoemen snijden we ons als WUR in de vingers. Elke man die je benoemt zet je op achterstand als tweede garnituur en elke vrouw die je benoemt krijgt het stigma van excuus-benoeming.

Hoe vaker ik de zin lees, hoe kwalijker ik het vind, want het verzuurt niet alleen de huidige benoeming, het doet ook Louise Fresco tekort. ‘Bij voorkeur opnieuw een vrouw’…hoe plat wil je haar werk van de afgelopen jaren slaan! Verander het profiel naar ‘de opvolger van Fresco wordt bij voorkeur opnieuw iemand die zich tomeloos en succesvol inzet voor de WUR.’

Guido Camps (37) is dierenarts en postdoc bij Humane Voeding. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.