Campusbewoners: Dupan

Dupan maakt zich hard voor het Nederlandse Aalbeheerplan.

Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN), opgericht door bedrijven in de palingsector, zit in Plus Ultra. Het kantoor wordt gerund door Norbert Jeronimus, secretaris van Dupan en directeur van communicatiebureau Jenx, dat een deur verder is gevestigd.

Dupan is in 2010 opgericht om bij te dragen aan het Nederlandse Aalbeheerplan. De stichting beheert het Eel Stewardship Fund, een fonds voor bovenwettelijke maatregelen die de palingstand ten goede komen. Zo zet Dupan meer jonge paling uit in de Nederlandse binnenwateren dan is afgesproken en zet ze volgroeide palingen over dijken en waterkeringen, zodat die naar de Sargassozee kunnen zwemmen om te paaien.

Daarnaast co-financiert de stichting het Eel Reproduction Innovation Center in Wageningen, waar WUR-onderzoeker Arjan Palstra de voortplanting van de paling onderzoekt. Die is nog mysterieus, maar na vijf jaar onderzoek kan Palstra inmiddels palinglarven reproduceren.

Dupan blijft investeren in onderzoek om de Europese paling vooruit te helpen

Kweken lukt nog niet, want het dieet van de jonge paling is nog niet bekend. Dupan zit sinds 2014 op de Wageningse campus en zet vaker onderzoek uit bij WUR, onder meer naar balansberekeningen. ‘Dit onderzoek toont aan hoe de palingsector zijn invloed op de natuur kan reduceren en de hoeveelheid palingen in de Nederlandse wateren naar een duurzaam hoger niveau kan brengen’, zegt Jeronimus. ‘Dupan blijft ook de komende jaren investeren in onderzoek om de Europese paling vooruit te helpen.’

Op de campus bevinden zich zo’n 100 bedrijven. In Resource stellen we ze aan je voor. Dit keer stichting Dupan in Plus Ultra.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.