[no]WURries: In de drukte

‘Ik kan me moeilijk concentreren in een drukke collegezaal. Wie heeft tips?’

Mindfulness

‘Realiseer je dat je niet de enige bent die moeite heeft met deze omschakeling, andere studenten maar ook docenten moeten weer wennen. Niemand verwacht dan ook dat jij direct alles weer oppakt als vanouds, behalve jijzelf misschien. Gun jezelf tijd en wees mild en vriendelijk voor jezelf. Neem iedere dag de tijd om te aarden en in contact te komen met jezelf, bijvoorbeeld door een mindfulness-oefening. En als het even niet lukt, adem dan in en uit. Proberen is voldoende. Je zal merken dat je gaandeweg weer aan de nieuwe situatie went.’ 

Het team studentenpsychologen

Eén taak

‘Werk niet te lang aan een taak, maar wissel af zodra je merkt dat je afgeleid raakt. Maak tussen die taken ook ruimte voor ontspanning. Wandel bijvoorbeeld een stukje over de campus, pel en eet een sinaasappel of luister even naar muziek. Voorkom te allen tijde dat je taken tegelijkertijd doet; bekijk dus niet je e-mail tijdens een college en laat je niet afleiden door WhatsAppberichten tijdens practica en opdrachten. Ik hoop dat je je concentratie op deze manier langzaam weer kan opbouwen.’

Piety Runhaar, universitair hoofddocent Onderwijs- en Leerwetenschappen

Trainen

‘Neem bij dit soort persoonlijke uitdagingen altijd contact op met je docenten, zodat zij ook op de hoogte zijn van je situatie. Daarnaast kun je zelf je concentratie weer opbouwen. Het is een soort uithoudingsvermogen dat je kunt trainen. Zet tijdens de studiemomenten thuis eens “restaurant ambiance” op via YouTube en bezoek de college- of practicumzaal vooraf om je bekend te maken met de omgeving. Voor werkcolleges of computerpractica kunnen daarnaast geluiddempende oordopjes met een muziekfilter (hetzelfde soort als voor concerten) een uitkomst bieden. Die dempen omgevingsgeluiden, maar directe gesprekken met groepsgenoten zijn dan nog wel verstaanbaar.’

Tim Hoogstad, Lecturer Farm Technology

Koptelefoon

‘Ik raad je aan om te investeren in een geluiddempende koptelefoon. Sinds ik die voor mijzelf heb aangeschaft, studeer ik nooit meer zonder. Als je tegelijkertijd wat muziek aanzet, kun je heel makkelijk omgevingsgeluiden weren. Ik hou ervan om naar filmmuziek te luisteren omdat die meestal instrumentaal is. Bonusvoordeel: een koptelefoon geeft gelijk ook het signaal aan medestudenten dat je niet gestoord wilt worden.’

Paul Mol, masterstudent Food Quality Management

Next WURry: Ongewenst gedrag

Heb jij advies of tips voor deze Wurrier? Of heb je zelf goede raad nodig? Mail je tips of vraag (maximaal 100 woorden) vóór 5 oktober naar resource@wur.nl tav noWURries.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.