ongeWOON: Huize Grafzicht

Dit huist grenst aan een begraafplaats en er wonen graven en gravinnen.
Vlnr: Judith, Koen, Pieterjan, Mees (staand), Tessel en Maurice. Foto: Guy Ackermans

Huis: Huize Grafzicht
Bewoners: 
Koen Volkering (22, Biotechnology), Pietjan van Krimpen (19, Food Technology), Mees de Jong (19, Food Technology), Mauries Meijer (20, Moleculaire Levenswetenschappen), Tessel de Vries (22, Biologie), Judith Groen (24, Voeding & Gezondheid), Willem Kögeler (23, Plantwetenschappen), Abigail Johnson (22, Internationale ontwikkelingsstudies), Det Krabbenborg (19, Bos- en Natuurbeheer), Auke Derksen (20, Landschapsarchitectuur).
Ongewoon omdat:
het huis grenst aan de oude Joodse begraafplaats aan de Generaal Foulkesweg en ‘de dood’ is overal aanwezig.

Judith: ‘Ons huis ligt naast de oude Joodse begraafplaats en in de loop der jaren is het thema ‘hiernamaals’ gecultiveerd. De bewoners heten graven en gravinnen, de huiskleuren zijn zwart en oranje – de Halloween-kleuren en de kleuren van huisdrank Cointreau – en we hebben een zwarte raaf als mascotte. Onder het pootje van de raaf zit onze kroegkaart: als we gaan stappen met de huisgenoten nemen we de raaf mee. De jongste moet ‘em dragen, want die moet afrekenen. Het huis is in 1908 gebouwd, in 1925 vond de laatste begrafenis plaats. Binnen zijn overal verwijzingen naar de dood: er hangen skeletten, op de deuren van de kamers staat ‘In liefde herdacht’ met de namen van de oud-kamerbewoners en op de deur van de gemeenschappelijk kamer staat ‘Zij die gaan sterven groeten u’. ‘We zijn een hecht huis, elk jaar gaan we bijvoorbeeld een weekendje weg, is er een klusweekend en we organiseren jaarlijks een barbecue, ook voor de oud-bewoners. Tijdens corona zijn we misschien nog wel closer geworden. We hadden meer en intiemere gespreken en we hebben met de bewoners regelmatig dansfeestjes in de kelder georganiseerd en een biercantus in de woonkamer. Er heerst hier dus zeker geen doodse sfeer…’  

Wil je ook in Resource met jouw bijzondere huis? Mail naar resource@wur.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.