Column Vincent Oostvogels: Asfalteren

Er komt steeds meer asfalt op de campus. Moet dat nou echt?

Tekst Vincent Oostvogels

Er is al jaren gedoe over al het asfalt dat erbij komt op de campus. Dat was zo met de aanleg van de busbaan in 2014 en nu ook weer met het fietspad naar Aurora. Voor dat fietspad heeft WUR in januari veertien bomen gekapt bij het oude Dassenbosje; in juni een deel van de vijver bij Zodiac gedempt en in augustus een deel van de beschermde houtwal langs de Bornsesteeg weggehaald. Het plan is om het fietspad door te trekken naar Dijkgraaf, waar dan weer een deel van de poel achter bushalte Mondriaanlaan voor moet worden dichtgegooid. Buurtbewoners postten boze tweets over dat fietspad, zag ik. WUR reageerde met een verhaal over het belang van goede infrastructuur.

Zo is het natuurlijk ook. Dat die mensen dat niet begrijpen. Altijd maar dat gezeur over flora en fauna, beschermde landschapselementen, een groene leefomgeving … zucht. Bovendien is er niets aan de hand, want WUR zorgt altijd voor volwaardige natuurcompensatie. Kijk maar naar de jonge boompjes en struikjes ten zuidwesten van het Dassenbosje: die zijn aangeplant ter compensatie van de grote, volwassen eiken die waren gekapt voor de busbaan destijds. Misschien moet een deel van de nieuwe aanplant weer weg voor dat stuk fietspad naar Dijkgraaf, maar ach, ook dat valt natuurlijk weer te compenseren.

Er zal asfalt bij blijven komen op de campus

Laten we eerlijk zijn. Er zal asfalt bij blijven komen op de campus. Goede infrastructuur is superbelangrijk en dat kan echt niet anders opgelost worden. WUR kan dus maar beter gewoon in één keer een einde maken aan al dat gezeur. Weg met dat oude Dassenbosje, weg met die beschermde houtwal, weg met al die vijvers – gewoon alles asfalteren. Misschien een paar plantenbakken ter compensatie, maar dan wel verrijdbare. Die kun je gewoon weghalen wanneer ze in de weg blijken te staan.

Vincent Oostvogels (25) zit in het eerste jaar van zijn promotieonderzoek naar biodiversiteitsherstel in de melkveehouderij. Hij droomt ervan om op een dag zelf een paar koeien te kunnen houden.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.