Blog: Woningnood

Waar kun je wonen nadat je bent afgestudeerd, vraagt Emma zich af.
Emma Mouthaan

‘Ik overweeg om na mijn afstuderen nog wat langer ingeschreven te blijven staan als student’, verklaarde studiegenoot S. laatst. Mijn eerste reactie was ‘huh?!’, maar na erover gesproken te hebben, veranderde dat in ‘hmmm’.

Het woonprotest was net geweest en samen met nog twee studiegenoten praatten we over onze eigen woonsituatie en (toekomstige) woningnood. Alle vier wonen we in een kamer of studio van een stichting voor studentenhuisvesting en alle vier waren we al aan het nadenken over onze woonsituatie na ons afstuderen. Zodra we afstuderen, moeten we namelijk onze woonruimtes verlaten, maar waar we dan naartoe moeten… geen idee!

Enter het idee van S., om gewoon een jaartje (of misschien wel twee) langer ingeschreven te blijven staan als student, zodat hij legaal langer kan blijven wonen waar hij nu woont. Elk jaar €2.170 (collegegeld) extra betalen aan huur klinkt veel, maar omgerekend is dat zo’n €180 per maand en waar in Amsterdam kan je nou een studio huren voor €644 per maand (zijn huur van €464 plus het onnodig betaalde collegegeld van €180) – laat staan dat je iets vergelijkbaars zou kunnen vinden voor die prijs. Voor S. zou afstuderen niet alleen een felbegeerd papiertje betekenen, maar ook dat hij zijn geliefde stad zou moeten verlaten – en dat is een hard pill to swallow.

Voor S. zou afstuderen niet alleen een felbegeerd papiertje betekenen, maar ook dat hij zijn geliefde stad zou moeten verlaten

Natuurlijk is langer ingeschreven blijven staan als student puur en alleen zodat je in je studentenwoning kan blijven niet helemaal de bedoeling, maar het illustreert wel hoe erg de woningnood is, zeker voor jongeren. Wij hebben allemaal nog niet genoeg inschrijvingstijd opgebouwd om na ons afstuderen in een sociale huurwoning terecht te kunnen, huren in de vrije sector kunnen we alleen betalen als we (ver) buiten de stad gaan wonen, en kopen is al helemaal niet aan de orde met onze studieschulden en (waarschijnlijk) lage startsalarissen.

Dus ja, ik begrijp wel dat S. dit overweegt. Het is geen permanente oplossing, het is niet de ‘bedoeling’ van studentenhuisvesting en het zorgt ervoor dat één student minder uit huis zal kunnen gaan – maar het alternatief voor S. is ook niet fraai. Wonen is een grondrecht en zou ook zo behandeld moeten worden. Den Haag, lezen jullie mee?

Emma Mouthaan (26) is masterstudent Molecular Nutrition and Toxicology en volgt daarnaast een master Schrijven aan de VU. Emma blogt over studeren en financiën op haar website De Skere Student. Eerder schreef ze ook over fashion en eten.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.