Het moment: Martin Wagemans

KAM-adviseur en hoofd-BHV Martin Wagemans zag door reorganisatie het belang van werkplezier.

‘Ik vind het fijn dat ik met mijn werk bijdraag aan het werkplezier van anderen, want ik heb zelf ervaren hoe belangrijk dat is. Ik ben binnen WUR opgeleid als landbouwtechnicus en ben daarna zeventien jaar onderzoeker Stalklimaat en Emissies geweest. Omdat er onvoldoende werk was, volgde er een reorganisatie en werd ik herplaatsingskandidaat. Ook elders binnen mijn vakgebied was er weinig werk en ik besloot me te laten omscholen. Dat was een heel zwarte pagina, want als betrokken onderzoeker bepaalde mijn werk voor een groot deel mijn leven. Ik ben toen goed te rade gegaan wat ik in een volgende baan zocht. In een loopbaanbegeleidingstraject kwam ik erachter dat mijn sterke punten mijn analytische en technische vaardigheden zijn en dat ik die wilde benutten. Ik kon die eigenschappen gebruiken binnen kwaliteitsmanagement, waarin ik een cursus gevolgd heb.

Ik kreeg een stageplaats bij de Arbo- en Milieudienst en daar maakte ik me de arbo- en milieuaspecten eigen. Dat gecombineerd met mijn kennis van kwaliteitsmanagement heeft ervoor gezorgd dat ik bij WUR kon blijven: kwaliteitsmanagement wordt hier meestal gecombineerd met arbo en milieu tot een KAM-afdeling.

Hoewel die reorganisatieperiode een heel moeilijke tijd was, heb ik alle kansen gegrepen. En dat heeft goed uitgepakt, want het inzetten van mijn technische en analytische vaardigheden blijk ik het leukst te vinden aan mijn werk – vooral de analyse van gezondheids- en veiligheidsrisico’s en hoe je tot een advies komt om die risico’s te beperken. Als KAM-adviseur doe ik dat preventief en als BHV’er repressief.

Als betrokken onderzoeker bepaalde mijn werk voor een groot deel mijn leven

De ervaringen die ik opdeed tijdens de reorganisatie zet ik nu in bij het nastreven van mijn werkdoel: ik probeer vervelende dingen omtrent veiligheid en gezondheid, als dat enigszins kan, te voorkomen zodat collega’s zo veel mogelijk werkplezier houden. Aandacht voor veiligheid en gezondheid is vaak ondergeschikt aan onderwijs geven, onderzoek doen of kosten besparen. Daardoor ervaar ik wel eens weerstand tegen mijn adviezen en dat is soms lastig. Maar mijn werk doet ertoe en dat vind ik fijn. Ik werk nu alweer vijftien jaar bij Zodiac en gelukkig volop met plezier.’

Keerpunten: soms herken je ze meteen, soms pas achteraf. In de serie Het Moment vertellen WUR’ers over een moment dat ze altijd zal bijblijven. Dit keer Kwaliteit-, Arbo- en Milieuadviseur (KAM-adviseur) en hoofd-BHV Martin Wagemans, die door een reorganisatie inzag hoe belangrijk werkplezier is. 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.