Blog: Een dagje keukenhulp in Orion

Een bijbaantje in de Orion-kantine levert Oscar lol en nuttige info op.

Over precies een week zit ik in Bolzano, Italië voor mijn Erasmus. Om m’n dagen tot vertrek invulling te geven en om het ritme een beetje vast te houden, doe ik in m’n laatste weken in Wageningen wat uitzendwerk in de horeca. Afgelopen week heb ik twee keer achter de bar gestaan in een cafeetje in Ede, een middagje bij een koffiehuis in Utrecht gewerkt en een donderdag meegedraaid in de keuken van Orion. Na de sloten koffie die ik afgelopen vier jaar bij de Spot heb besteld, was het leuk om eens aan de andere kant van de counter te staan.

In de keuken is gewoon duidelijk wat er moet gebeuren en hoe laat het klaar moet staan

Het voelde sowieso goed om weer eens een dag te bikkelen in een keuken. Bij mijn studie moet ik vaak uitzoeken wat ik precies moet doen en is er veel eigen invulling, maar in de keuken is gewoon duidelijk wat er moet gebeuren en hoe laat het klaar moet staan. Ook zijn koks vaak erg vermakelijke mensen. Als je al 35 jaar lang met je kop onder een afzuigkap op standje maximaal werkt, is al het serieuze wel zo’n beetje uit je gezogen. Chef Paul zong de hele dag door een liedje over een vermiste thermometer. Normaal een reden tot verbaasde blikken, maar in de keuken hoort het erbij.

Verder was het fijn om te merken dat de focus op duurzaamheid ook doorsijpelt tot in de keukens van WUR. De koks wegen en tellen alle ingrediënten voor de broodjes en wraps meticuleus, zodat er niets onnodig uit de koeling hoeft gehaald. Ook houden ze precies bij hoeveel gft-afval er is: de groene kliko staat op een digitale weegschaal en er hangt een camera boven die automatisch een foto maakt als je iets voor de lens houdt. Zo registreren ze ook wát er wordt weggegooid.

Chef Paul zong de hele dag door een liedje over een vermiste thermometer

Rond lunchtijd moest ik curry gaan opscheppen. In de twee uur dat ik daar stond, sprak ik wel tien medestudenten die ik al een tijd niet gezien had. Ze waren net als ik verrast dat ik degene was die vandaag hun sajoerboontjes met tofu in een kerriesausje opschepte. Een van hen had nog wat tips voor m’n thesis en met de ander zat ik een dag later op het terras van De Zaaier. Waar een middagje in de universitaire gaarkeuken al niet goed voor is.

Oscar Delissen is vierdejaars student Levensmiddelentechnologie en studeert aankomend half jaar in Bolzano, Italië.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.