Blog: Financiële opvoeding

Les over seks is belangrijk, maar over geld noodzakelijk, vindt blogger Emma.

Een derde van de jongeren kan maandelijks niet of nauwelijks rondkomen. Dat bleek vorige week uit een onderzoek dat Motivaction deed in opdracht van de SNS Bank. Ook blijkt de helft van de ondervraagde jongeren zich soms zorgen over geld te maken, een kwart doet dat zelfs regelmatig tot vaak.

Dat zoveel jongeren nauwelijks rond kunnen komen, is zorgelijk, maar het verbaast me helaas niet. Ik spreek vaak genoeg medestudenten die weinig tot niets weten over hun persoonlijke financiën. No shame on deze studenten trouwens, ik wist er zelf ook lange tijd nauwelijks iets van.

Hoe kan het dat jongeren zo weinig benul hebben van hun geldzaken? Ze leren het niet op school! De verantwoordelijkheid om kinderen te leren omgaan met geld ligt volledig bij de ouders en die doen dat vaak niet of kunnen het niet. Op vrijwel geen enkele basis- of middelbare school wordt er aandacht besteed aan persoonlijke financiën, terwijl goed kunnen omgaan met geld wat mij betreft nog veel belangrijker is dan goed kunnen studeren. Want: je kan nog zo goed zijn in je studie en daar uiteindelijk een goedbetaalde baan mee bemachtigen, maar als je niet weet hoe je met al dat geld moet omgaan, heb je daar weinig aan!

Op vrijwel geen enkele basis- of middelbare school wordt er aandacht besteed aan persoonlijke financiën

Daarnaast: waarom is seksuele voorlichting wel een verplicht onderdeel van het lesprogramma op school en persoonlijke financiën niet? Er zijn heel veel vakken waar  aandacht voor geldzaken een heel vanzelfsprekend onderdeel van het vak kan zijn. Natuurlijk bij wiskunde en economie, maar denk ook eens aan geschiedenis (hoe ontstond ons belastingstelsel?); Nederlands (begrijpend lezen: de voorwaarden van een hypotheek) of biologie (hoe kook je een gezonde en goedkope maaltijd?). Dit zijn slechts een paar voorbeelden die ik nu even snel bedenk!

Het gebrek aan aandacht voor financiële educatie werkt financiële ongelijkheid in de hand én houdt het vervolgens in stand. Als we niet willen dat kinderen de dupe worden van hun gebrek aan kennis over geldzaken, is het hoog tijd om ervoor te zorgen dat alle kinderen in Nederland dezelfde basiskennis krijgen via school. Alleen dan kan bijvoorbeeld die 10.000 euro van GroenLinks echt een verschil maken in het leven van een 18-jarige.

Emma Mouthaan (26) is masterstudent Molecular Nutrition and Toxicology en volgt daarnaast een master Schrijven aan de VU. Emma blogt over studeren en financiën op haar website De Skere Student. Eerder schreef ze ook over fashion en eten.

Meer blogs:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.