Smaken van WUR: Gemista

Katerina Zara, masterstudent Food Technology, neemt ons mee naar Griekenland.
Katerina Zara, masterstudent Food Technology uit Griekenland

In de WUR-gemeenschap zijn alle smaken van de wereld te vinden. Katerina Zara (25), masterstudent Food Technology, neemt ons mee naar Griekenland met haar recept voor gemista.

‘Omdat de groenten in dit gerecht rijp zijn in de zomermaanden, eten de Grieken gemista vooral in dat seizoen. Gemista is een lichte maaltijd die je koud of warm kunt eten. Velen zeggen dat het gerecht lekkerder is als het een dag staat. Grappig feitje: gemista zonder stukjes vlees heet orfana, wat ‘wezen’ betekent.’

Ingrediënten (voor twee personen):

  • 2 rijpe, stevige tomaten
  • 2 paprika’s
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 2 wortels
  • 1 ui
  • 200 gr Griekse Carolina-rijst
  • paar takjes verse peterselie, munt en dille
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereiding

  1. Snijd het topje van de tomaten af en bewaar als dekseltje. Lepel het vruchtvlees uit de tomaten en doe dat in een kom;
  2. Doe hetzelfde met de paprika’s, maar gooi de zaadjes weg;
  3. Fruit de gesnipperde ui in olijfolie;
  4. Voeg de in stukjes gesneden courgette, aubergine en wortels toe en bak een paar minuten mee, tot de groenten zacht beginnen te worden;
  5. Voeg de rijst toe en bak gedurende 3-4 minuten;
  6. Voeg het tomatenvruchtvlees toe en zout en peper;
  7. Voeg 250 ml water toe en laat 5 minuten koken;
  8. Voeg ten slotte de gesneden kruiden toe;
  9. Vul de tomaten en de paprika met de vulling (driekwart);
  10. Zet de dekseltjes erop en zet ze in een ovenschaal met tot halverwege water;
  11. Sprenkel wat olijfolie over de groenten;
  12. Schaal afdekken met aluminiumfolie; een uur in oven op 180℃;
  13. Verwijder folie en bak nog 15 minuten, tot meeste vocht verdampt is.

Lekker met fèta!

Welk gerecht doet jou aan thuis denken? Deel het met Resource zodat we allemaal kunnen meegenieten! resource@wur.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.