De kleinste studentenverenigingen van Wageningen

Hoe is het om lid te zijn van een kleine vereniging?
Photo: Guy Ackermans

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is in Wageningen wel een clubje voor. Na de introductiedagen (AID) kent iedereen de grotere studentenverenigingen wel met hun verenigingspanden, jaarclubs en promotieteams. Maar hoe is het om lid te zijn van een kleine studentenvereniging? Wat brengt ze samen, wat doen ze en wie regelt dat?

Lodi van Herwijnen (Ichthus, 60 leden), Eva Everloo (Vegan Student Association, 50 leden), Anne Swinkels (Yggdrasilstam, 31 leden) en Rick Baats (Brabants Studenten Gilde, 37 leden) zijn alle vier lid geworden van een mini-vereniging. Een korte introductie: Ichthus is een christelijke vereniging, niet gebonden aan één specifieke kerkelijke stroming. De ‘Ichthianen’ komen elke week samen in buurthuis Ons Huis en organiseren onder meer elk jaar Sint Pannenkoek, waarbij honderden pannekoeken worden gebakken. De Vegan Student Association (VSA) houdt zich, niet geheel verrassend, bezig met veganistisch eten en alles wat daarbij komt kijken, zoals ethiek en de milieu- en gezondheidsaspecten. Ze komen vaak samen bij ThuisWageningen of spreken buiten af. De Yggdrasilstam is een scoutingvereniging, die samen met de Wageningse scouting een gebouw deelt in het bos. Het Brabants Studentengilde (BSG) is (vooral) voor studenten uit Brabant, gaat elk jaar een weekend naar een Brabants dorp en is, als we de geruchten moeten geloven, ooit ontstaan na een ruzie over het al dan niet accepteren van Bavaria als drinkbaar bier.

Wat trok deze studenten over de streep om lid te worden? Van Herwijnen: ‘Bij Ichthus zitten mensen die allemaal dezelfde wereldbeschouwing hebben, daardoor begrijp je elkaar beter. Tegelijkertijd zijn de leden ook heel divers, dat trok mij aan.’ Baats vond het BSG vooral grappig in het begin. ’Als je net in Wageningen bent, hoor je allemaal wilde verhalen over de grote verenigingen. Ik zag de humor er wel van in om lid te worden van zo’n klein clubje.’

Klein maar divers

De studentenscouting lijkt vooral bedoeld voor studenten die vroeger thuisthuis ook al bij de scouting zaten, maar dat is niet zo, volgens Swinkels. ‘We hebben leden die al vanaf hun vierde bij de scouting zitten, maar ook mensen die nog nooit een knoop hebben gelegd of een tent hebben opgezet. Dat zorgt voor een leuke interactie. En we doen ook activiteiten zoals een cocktailavond of lasergamen. Het is niet alleen maar koken op kampvuur.’

Ook bij de andere verenigingen zijn de activiteiten divers. Natuurlijk eten ze vaak samen bij de veganistenclub VSA, maar er zijn ook lezingen, workshops en borrels, zegt Everloo. En bij Ichthus zijn de Praise & Prayer-avonden populair, waarbij de leden samen bidden en zingen, maar ze organiseren ook sportactiviteiten en spelletjesavonden.

Invloed

Juist doordat de vereniging zo klein is, heeft iedereen veel invloed op wat er gebeurt tijdens ledenavonden. Swinkels: ‘We bepalen echt zelf hoe het programma eruit ziet. Je hebt bij ons veel meer invloed dan bij een grote vereniging.’ Van Herwijnen: ‘Omdat we zo klein zijn, is de kans dat je ooit een bestuursjaar zult doen, groot. Je kan dan echt het beleid bepalen, de richting die de vereniging uitgaat. En je kan de hele vereniging uitnodigen bij je thuis.’ Andere voordelen die genoemd worden: er zijn weinig verplichtingen, je kent iedereen, de contacten zijn hechter. Everloo: ‘Je ziet steeds dezelfde mensen bij activiteiten, je pakt het gesprek weer op waar het de vorige keer afgelopen is. Je houdt er echt vrienden aan over.’ Swinkels beaamt dat: ‘Het voelt als een extended vriendengroep. Maar het is nog wel groot genoeg om te kiezen met wie je omgaat, je bent niet veroordeeld tot elkaar.’ Het enige nadeel? Baats: ‘Het is soms moeilijk om mensen te vinden die in het bestuur willen. Het is een zware taak en we hebben weinig mensen om uit te kiezen.’

Je kan de hele vereniging uitnodigen bij je thuis

Charme

Misschien toch wel handig om nét iets meer leden te hebben. Stel dat er na deze AID 300 nieuwe aanmeldingen zijn, is dat dan reden voor feest? ‘Nou, een beetje groeien zou wel leuk zijn. Een stuk of 90 leden zou tof zijn, maar meer hoeft eigenlijk niet’, aldus Van Herwijnen van Ichtus waar nu 60 studenten lid zijn. Ook de scouting hoeft niet groter volgens Swinkels. ‘De kracht van de vereniging is ook wel ons kent ons. Als we groeien, wordt het een ander soort vereniging. Bovendien wordt het dan organisatorisch veel lastiger. Nu kunnen we gewoon koken voor 25 man, maar als je richting de veertig gaat, heb ik wel wat professionelere apparatuur nodig.’ Baats: ‘We zouden echt bij God niet weten wat we met al die leden aan moeten. Het klein zijn is juist de charme.’

Als we groeien, wordt het een ander soort vereniging: nu kunnen we gewoon koken voor 25 man

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.