ongeWOON: Het Scheve Huis

In de serie ongeWOON bezoekt Resource bijzondere studentenhuizen.
bewoners op de trap van het scheve huis Van boven naar beneden: Wessel, Anouk en Joost. Foto Guy Ackermans

Huis: het Scheve Huis
Bewoners: Anouk Verstappen (22, master Nutrition and Health), Wessel van der Meer (21, Soil, Water, Atmosphere), Joost van der Lee (20, Biologie), Thomas Kloezeman (21, master Management, Economics and Consumer Studies) en Yvonne Lemlijn (22, Voeding en Gezondheid).
In het Scheve Huis wonen SSR-W-studenten. Je kunt niet hospiteren, je wordt uitgenodigd.
Ongewoon omdat: het huis staat scheef

Wessel: ‘Ooit stond hier verderop een kasteel. Ons huis is zo scheef omdat het op de oude slotgracht is neergezet, daardoor is het verzakt. Het is in 1902 gebouwd, in 1975 werd het een studentenhuis. Je voelt als je hier rondloopt dat het scheef is, echt heel vreemd in het begin, maar het went. Boven is er een kamer waar je geen bureaustoel kunt neerzetten want dan rolt ‘ie naar de lage kant van het huis. Het is dan wel weer handig als je wat te veel hebt gedronken, dan is er juist weer evenwicht…’

Als je wat te veel hebt gedronken, dan is er juist weer evenwicht


Anouk: ‘Maar daar weten wij niks van, haha. Niets is waterpas. Laatst waren er een glaszetter en een klusjesman; zij waren zo verbaasd, alles moet op maat gemaakt worden. Het is leuk wonen hier en wij noemen onszelf soms “het gezinnetje”. Beetje klef misschien, maar we doen veel samen. De afspraak is dat we maar één maaltijd per dag koken en dat je aanschuift als je kan.’

Alles in ons huis heeft een verhaal en dit geven we mondeling door aan de nieuwe bewoners


Joost: ‘De geschiedenis van dit pand gaat nooit verloren: alles in ons huis heeft een verhaal en dit geven we mondeling door aan de nieuwe bewoners. Zo hangen hier in de gang aan de wand honderden kleurenfoto’s van blonde kinderen. Ooit opgehangen door een bewoner, van wie de vriendin als fotograaf werkte bij Ouwehands dierenpark en een half jaar naar het buitenland ging. Om potentiële scharrels af te schrikken, heeft ze deze foto’s in de gang opgehangen. In de praktijk blijkt dit gelukkig niet heel goed te werken, hèhè. Verder hangt er één foto op z’n kop en twee foto’s zijn identiek. Iedereen die hier niet woont en alle drie de foto’s kan aanwijzen, krijgt een fles Beerenburg, onze huisdrank.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.