Interview: Olympische medaille-winnaars van WUR

WUR-studenten Emma Oosterwegel, Femke Bol en Frédérique Matla pakten een medaille in Tokio.
Emma Oosterwegel Emma Oosterwegel won brons bij de zevenkamp. Foto EPA / Christian Bruna

Hockeyster Frédérique Matla (24) speelt bij HC Den Bosch en het Nederlands vrouwenhockeyteam, ze is één van de zes genomineerden voor de wereldwijde Hockeyster van het Jaar-prijs en… ze studeert Gezondheid en Maatschappij in Wageningen. Op de Olympische Spelen werden Matla en haar teamgenoten op oppermachtige wijze kampioen: alle acht wedstrijden werden gewonnen.

Vanaf het strand in Griekenland blikt Matla terug op het olympisch goud. ‘Dit is van kinds af aan al een droom. Ik ben na de vorige spelen in Rio bij het Nederlandse team gekomen, dus ik heb hier vijf jaar naar toe kunnen leven. Dit is het hoogtepunt van mijn carrière tot nu toe. Het liet door corona wel even op zich wachten, maar dat maakt het misschien wel nóg bijzonderder.’

Bubbel

‘We zijn met z’n allen een bubbel in gegaan en hebben elkaar niet meer losgelaten. Ik heb alleen maar genoten van op het veld staan met het team. Ik hoop dat ik ook nog een normale editie van de spelen kan meemaken.’

Dit is van kinds af aan al een droom

Hockeyster Frédérique Matla, bachelorstudent Gezondheid en Maatschappij

Matla mag dan wel één van de beste hockeysters ter wereld zijn, ze blijft haar sport zien als een hobby. ‘Met voetbal kun je groot geld verdienen, maar dat is met hockey niet het geval. Het is dus niet zo dat ik na mijn sportcarrière niet meer hoef te werken. Mijn ouders hebben me gestimuleerd om te gaan studeren. Ik koos voor Wageningen en verhuisde er gelijk naar toe. Het eerste jaar haalde ik alles, maar daarna kwam ik bij Oranje en ging het studeren wat langzamer. Na een jaar in Wageningen ben ik naar Den Bosch verhuisd, waar ik nu vlak bij de hockeyclub woon.’

In september wil Matla beginnen aan haar bachelorscriptie. ‘Dat zal wel een jaartje duren. Daarna wil ik ook een master gaan doen, maar ik weet nog niet waar en wanneer. Dat zie ik wel als ik wat meer rust in m’n kop heb, na de bachelor.’

Horden en zevenkamp

Ook bij atletiek hebben WUR-studenten medailles gepakt. Femke Bol (21, bachelorstudent Communicatiewetenschappen) won een bronzen medaille op de 400 meter horden (met een Europees record). In de 4×400 meter estafette werd ze samen met haar teamgenoten zesde met een nieuw Nederlands record. Collega-atlete Emma Oosterwegel (23, bachelorstudent Soil, Water, Atmosphere) verraste iedereen, inclusief zichzelf, met een bronzen medaille bij de zevenkamp, een atletiekwedstrijd met zeven onderdelen verdeeld over twee dagen.

Die nacht sliep ik heel slecht. Misschien voelde ik onbewust wel: er kan iets moois gebeuren

Atlete Emma Oosterwegel, bachelorstudent Soil, Water, Atmosphere

‘Ik begon gelijk goed op de eerste wedstrijddag’, vertelt Oosterwegel. ‘Op de honderd meter horden had ik een dik persoonlijk record, tijdens het hoogspringen heb ik mijn persoonlijk record geëvenaard, kogelstoten ging iets minder en op de tweehonderd meter won ik mijn serie in een persoonlijk record.’ Aan het eind van de dag stond Oosterwegel elfde in het klassement. ‘Op dag twee stijg ik vaak nog wat plaatsen. Die nacht sliep ik heel slecht. Misschien voelde ik onbewust wel: er kan iets moois gebeuren.’

Samen op het podium

Oosterwegel begon dus moe aan dag twee. ‘Gelukkig kon ik gelijk bij het eerste onderdeel de knop omzetten en me goed concentreren. Ik sprong mijn op één na beste afstand ooit bij verspringen, waardoor ik naar plek acht steeg. Tijdens speerwerpen wierp ik wéér een persoonlijk record: 54.60 meter, waardoor ik op de vierde plaats in het klassement kwam te staan, één punt achter een Amerikaanse atleet en vijftig punten voor een Belgische. Dan telt nog maar één ding: heel hard lopen op de 800 meter. Aan de ene kant was dat spannend, maar je beseft ook: wauw, ik kan strijden om een medaille.’

Na een sterke 800 meter komt Oosterwegel uit op een puntentotaal van 6590 punten, een dik persoonlijk record én goed voor brons. ‘Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik op het scorebord zag dat ik derde was geworden. Hoe is dit mogelijk? En Anouk Vetter, met wie ik altijd samen train, werd tweede. Samen op het podium, dat was wel heel bijzonder.’

Topsporten én studeren

Toen het onderwijs online werd gegeven tijdens de coronapandemie, werd het voor Oosterwegel een stuk makkelijker om topsport te combineren met studeren. ‘Doordat ik vakken kon volgen op afstand en lessen kon terugkijken, werd het allemaal een stuk beter te doen. Dat heeft een positieve invloed gehad op mijn studieresultaten. Nu vervalt de online onderwijsgarantie, maar ik hoef nog maar één vak en een scriptie te doen, dus dat komt wel goed.’

Na haar bachelor wil Oosterwegel nog een master doen. ‘Welke weet ik nog niet. Misschien neem ik eerst een jaartje vrij, dat kan lekker zijn qua sporten. Verder hoop ik op sportief gebied over drie jaar weer fit op de olympische spelen te kunnen staan, maar dat is nog wel heel ver weg. Voor nu ga ik me focussen op het EK en het WK van volgend jaar.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.