Blog: Oppassen in een kattenvilla

Vakantievieren in andermans huis. Blogger Oscar vindt het heerlijk.

Bijzondere huizen en hoe ze zijn ingericht, maken me blij. Het liefst zou ik zoveel mogelijk huizen en excentrieke interieurs bezoeken voordat ik over een jaar of tien m’n eigen huis ga inrichten. Deze voorliefde blijk ik heel goed te kunnen combineren met vakantie vieren.

Een jaar of vijf geleden heb ik me ingeschreven bij een website waar huiseigenaren en oppassers elkaar kunnen vinden. Veel huiseigenaren willen graag dat hun huis bewoond wordt als ze zelf op vakantie zijn en dat er iemand zorgt voor de katten, honden, vissen, bonsai boompjes, monstera-planten en de volle brievenbus.

Nadeel is dat je wat minder flexibel bent op je vakantie. Je kunt niet zomaar naar een ander dorp vertrekken voor een paar dagen. Daarnaast heb je natuurlijk een aantal verantwoordelijkheden. Toch, als je er tegenover zet dat je gratis – of zelfs tegen een kleine vergoeding – op een mooie vakantieplek zit, in een huis waar je van alle gemakken voorzien bent, dan is het voor mij een makkelijke keuze.

Je duikt als het ware in iemands leven voor een week of twee

Het leukste vind ik dat je merkt dat er normaal echt iemand woont in het huis. De krant van gisteren ligt nog op tafel, de kerstkaartjes staan op de schouw en de sloffen van de bewoners staan half verscholen onder de bank. Je kijkt naar dezelfde kunst die iemand ooit mooi genoeg vond om op te hangen en je ziet aan de indeukingen op de bank waar de favoriete zitplekken zijn. Je duikt als het ware in iemands leven voor een week of twee. Het is zo anders dan in een hostel waar iedere twee weken nieuwe gasten slapen en waar het nooit echt een thuis wordt.

Deze zomer zocht ik mijn oppasadresje dichter bij huis. Ik kwam in contact met een Wageningse professor die iemand zocht om op zijn huis en twee katten te passen. Bij aankomst bleek het een prachtig monumentaal pand te zijn uit 1872. Hoewel het huis dit keer niet in een exotische badplaats stond, was het toch leuk om Wageningen voor twee weken vanuit een andere thuisbasis te beleven.
Nu twijfel ik of ik me voor de volgende periode zal inschrijven voor een van zijn vakken: even tijdens college vragen of zijn katten nog diarree hebben.

Oscar Delissen is vierdejaars student Levensmiddelentechnologie en studeert aankomend half jaar in Bolzano, Italië.

Meer blogs:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.