Blog: Jongeren moeten juist wél beleggen

De AFM ontmoedigt beleggen, maar jongeren kunnen hun financiële positie ermee verbeteren.
Emma Mouthaan

Een paar weken geleden waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) jonge beleggers voor ‘grote teleurstellingen’ op de beurs. ‘Wij hebben geen glazen bol en willen zeker geen paniek zaaien, maar we vinden het goed om te waarschuwen dat de beurs goede en slechte tijden kent. Nu lijkt het soms dat de beurs niet naar beneden kan’, aldus Tom Smiers van de AFM.

Het klopt inderdaad dat de beurs goede én slechte tijden kent. Is het daarom terecht dat de AFM jongeren ontmoedigt om te beginnen met beleggen (want laten we eerlijk zijn, dat is wat ze doen met een bericht als dit, ook al beweren ze dat dat niet de bedoeling is)? Nope! Beleggen is super belangrijk, juist voor millennials en Gen Z’ers, omdat het voor hen een van de weinige overgebleven manieren is om hun financiële positie te verbeteren!

De AFM zou er beter aan doen de financiële positie van jongeren te verbeteren zodat beleggen niet meer zo ‘nodig’ is

De generaties voor ons konden rekenen op een stabiele financiële basis door bijvoorbeeld een vast contract en een koophuis dat in waarde zal stijgen. Door studieschulden, de krapte op de woningmarkt, de opkomst van flexcontracten en gedwongen ZZP’en, valt deze stabiele financiële basis voor de meeste millennials en Gen Z’ers weg.

De oplossing? Beleggen. En dan met name indexbeleggen! Een manier van vermogen opbouwen die makkelijk te begrijpen is, waar je geen grote bedragen voor nodig hebt (beginnen met een tientje per maand is helemaal prima!) en waar je een rendement van 7 procent per jaar mag verwachten op lange termijn. Beleg je voor minder dan 20 jaar, dan kan je topjaren hebben met winsten van 20 procent per jaar – zoals we de afgelopen jaren hebben meegemaakt – maar je kan ook jaren hebben met verliezen van 20 procent per jaar, zoals bijvoorbeeld na het barsten van de dotcom-bubbel of de financiële crisis van 2008.

In plaats van jongeren ontmoedigen om te beginnen met beleggen onder het mom van ‘ze behoeden voor grote teleurstellingen’ zou de AFM er beter aan doen de financiële positie van die jongeren te verbeteren zodat beleggen niet meer zo ‘nodig’ is. Beleggen is op dit moment de enige overgebleven manier voor deze groep om een stabiele financiële basis op te bouwen. En dat je fouten maakt als je begint met beleggen hoort er ook gewoon bij!

Emma Mouthaan (26) is masterstudent Molecular Nutrition and Toxicology en volgt daarnaast een master Schrijven aan de VU. Emma blogt over studeren en financiën op haar website De Skere Student. Eerder schreef ze ook over fashion en eten.

Meer blogs:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.