Zó gaan de AID’s er dit jaar uitzien

Twee fysieke AID’s, één online en geen verenigingsfeesten.
Foto Roelof Kleis

De Algemene Introductie Dagen (AID) komen eraan. Vanwege de coronapandemie zijn die dit jaar—net als in 2020—opgedeeld in twee fysieke AID’s. De eerste vindt plaats van woensdag 11 tot en met zaterdag 14 augustus; de tweede van maandag 16 tot en met donderdag 19 augustus.

De inschrijvingen zijn inmiddels gesloten, vertelt Teun Bastiaansen van het AID-bestuur. ‘1.225 bachelorstudenten en 795 masterstudenten hebben zich aangemeld. 332 studenten hebben zich aangemeld voor de online AID.’ Die online introductie vindt tegelijkertijd met de tweede AID plaats, zegt Bastiaansen. ‘Wel is het nog even afwachten of alle internationale studenten die zich voor introductie hebben aangemeld naar Wageningen kunnen komen. Dat hangt samen met het aantal besmettingen in Nederland.’

Vanwege de coronapandemie en de daarbij horende maatregelen zijn de AID’s—net als vorig jaar—wel anders dan vóór corona. Zo moeten deelnemers overal anderhalve meter afstand houden. Ook worden er bij veel activiteiten zitplaatsen gefaciliteerd. De pubquiz, die vorig jaar nog online plaatsvond, vindt deze keer wél fysiek plaats op de verschillende festivalterreinen op de campus. De infomarkt keert weer terug naar het arboretum; vorig jaar was die eenmalig naar de campus verplaatst. Bastiaansen: ‘Het arboretum is een hartstikke mooie locatie en ruim opgezet. We kunnen daar dus vrij efficiënt eenrichtingsverkeer organiseren. Zo kunnen we de anderhalve meter afstand waarborgen.’ Ook is er weer een camping op de campus tijdens de AID. Inmiddels hebben 160 mensen zich daarvoor aangemeld.

Pappa’s en mamma’s

Om de AID in goede banen te leiden, hebben zo’n 400 studenten zich aangemeld als mentor (de mamma’s en pappa’s van de groepjes). Ook hebben 180 studenten zich vrijwillig aangemeld als crew-lid. Alle AID-lopers ontvangen twee zelftesten die ze gedurende de week kunnen gebruiken. Bastiaansen: ‘We gaan dat niet opleggen, maar we hopen dat iedereen zichzelf zo veel mogelijk test.’ Als iemand uit het AID-groepje klachten heeft of positief test, gaat het hele groepje in quarantaine. ‘Hoe jammer dat ook kan zijn voor de andere groepsgenoten.’

Een ander klassiek onderdeel dat buiten het domein van het AID-bestuur valt, zijn de feesten bij de verenigingen. Die gaan helaas niet door, vertelt Loïs Lutterman van de AID-commissie van Ceres. ‘Helaas hebben we door de coronamaatregelen de optredens van artiesten moeten afzeggen. De optredens worden doorgeschoven naar een nader te bepalen moment.’ Wel zijn de verenigingen aanwezig bij verschillende onderdelen van het programma, zoals de workshops, de pubcrawl en de infomarkt. ‘En mochten AID-lopers nog vragen hebben over het studentenleven in Wageningen, mogen ze altijd langskomen bij de vereniging of een berichtje sturen via onze social media.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.