Universiteiten gaan ondanks toename corona voor campusonderwijs

Het aantal coronabesmettingen schiet omhoog en het kabinet draait sommige versoepelingen terug.
Studenten moeten elkaar ontmoeten, vindt onderwijsdecaan Arnold Bregt. Foto Guy Ackermans

Het nieuwe studiejaar kon er weleens minder zonnig uitzien dan gehoopt, schrijft het Hoger Onderwijs Persbureau. Toch zetten universiteiten in op campusonderwijs.

Tekst: Hoger Onderwijs Persbureau en Luuk Zegers

De zomer is nog maar net begonnen of het coronavirus grijpt weer om zich heen, vooral onder jongeren. Het kabinet heeft nieuwe coronamaatregelen genomen en die kunnen ook gevolgen hebben voor het komend studiejaar. Als de situatie zo blijft, kan het onderwijs nog niet terug naar normaal.

‘Het is zorgelijk dat het aantal besmettingen stijgt,’ vindt woordvoerder Wesley Boer van universiteitenvereniging VSNU. ‘We hopen van harte dat de nieuwe maatregelen half augustus weer afgeschaald kunnen worden, want onze studenten en docenten hebben het sociaal contact op de campus hard nodig.’

Knoop doorhakken

Uiterlijk 13 augustus hakt het kabinet de knoop door over de coronamaatregelen voor het nieuwe studiejaar. Tot die tijd moeten de universiteiten en hogescholen van het kabinet rekening houden met twee scenario’s: één voorkeursscenario zonder veel beperkingen, en één scenario met beperkingen. De universiteiten denken dat het voorkeursscenario zonder veel beperkingen nog steeds goed haalbaar is. Ze blijven zich voorbereiden op een collegejaar zonder anderhalve meter afstand, zegt de VSNU.

Dat geldt ook voor WUR, vertelt onderwijsdecaan Arnold Bregt. ‘We gaan ervan uit dat ons eigen scenario voldoet, waarin we op de campus les kunnen geven aan groepen van maximaal 75 studenten, zonder anderhalve meter afstand. De campus moet echt weer de basis van het onderwijs zijn; studenten moeten elkaar ontmoeten, spreken en met elkaar discussiëren. Practica en werkgroepen moeten zo veel mogelijk doorgaan, maar docenten mogen ook online onderwijs blijven gebruiken.’

Plan B

Mocht het slechter gaan met corona dan is er ook een fall back scenario, een plan B, vertelt Bregt. ‘Daarin moet wél anderhalve meter afstand worden gehouden. Dat heeft gevolgen voor zaalcapaciteit en dus voor het rooster, daarom hebben we dat fall back rooster alvast gemaakt. Gelukkig is het nieuwe onderwijsgebouw Aurora inmiddels klaar, dat maakt het roosteren makkelijker. Maar ook in dat scenario blijft de campus – zoveel als mogelijk – de basis van ons onderwijs.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.