Miljoenenbezuiniging van tafel

Tweede Kamer veegt bezuiniging van 149 miljoen euro op de OCW-begroting van tafel.
Foto Shutterstock

Een Kamermeerderheid steunde op 8 juli  het amendement van D66 om de coronasteun aan studenten niet ten koste te laten gaan van het mbo en het hoger onderwijs. Alleen VVD, CDA en PVV stemden tegen.

Voor de komende 2,5 jaar heeft het kabinet 8,5 miljard euro uitgetrokken voor coronasteun aan het onderwijs. De kosten voor de extra studiefinanciering en ov-reisrecht komen echter pas na die 2,5 jaar. Daarom ‘parkeerde’ het kabinet een bezuiniging van 149 miljoen euro op de OCW-begroting, bleek uit de Voorjaarsnota.

Volgens minister Van Engelshoven was het niemands bedoeling om daadwerkelijk te bezuinigen op het mbo en het hoger onderwijs, en zou de ‘technische inboeking’ op de OCW-begroting aan de formatietafel worden gerepareerd. Maar de onderwijsinstellingen en een deel van de Tweede Kamer vertrouwden dat niet, met het nu aangenomen D66-amendement als gevolg.

Docenten

Ook brak de Tweede Kamer een lans voor docenten die zich verder willen scholen, bijvoorbeeld met een masteropleiding. Sinds een aantal jaar kunnen zij met een ‘lerarenbeurs’ hun collegegeld, studiemiddelen en reiskosten betalen.

De enige kink in de kabel: het kabinet komt voor deze beurzen al sinds vorige zomer geld tekort. Tot woede van vakbonden en de linkse oppositie maakte OCW vorige week bekend dat voor komend studiejaar de aanvragen van ruim 1.200 docenten zijn afgewezen.

Op de plank

De PvdA heeft daar iets op gevonden. Bij het ministerie van Economische Zaken lag nog geld op de plank voor de zogeheten Baangerelateerde Investeringskorting voor bedrijven. Die regeling is sinds begin dit jaar geschrapt, maar voor de uitvoering was al wel 60,3 miljoen euro gereserveerd. Gebruik dat geld voor de lerarenbeurs, opperde PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Goed idee, vond ook de Tweede Kamer, die instemde met zijn amendement.

Het geld zal tot en met 2024 ter beschikking worden gesteld aan de lerarenbeurs en voor 2021 komt er meteen 17,1 miljoen euro vrij. Unaniem was de beslissing overigens niet: van de regeringspartijen stemden D66 en ChristenUnie voor het amendement en VVD en CDA tegen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.