10.000 kilometer plastic recyclen

‘Ik heb altijd veel gesurft, dan ben je automatisch betrokken bij de zee.'
Robin Aanstoot en fietskar Een testrit in de omgeving

Plasticvervuiling is een enorm probleem, maar er zijn ook veel hoopgevende initiatieven op het gebied van recycling. Om dat te laten zien, fietst student Robin Aanstoot het komende half jaar de hele West-Europese kustlijn af. 

Eigenlijk is Aanstoot net geen student meer, hij rondde in juni zijn master Forest and Nature Conservation af. Tijd om er tussenuit te gaan. De reis start in Noorwegen en eindigt in Portugal, ergens begin volgend jaar. Onderweg is Aanstoot van plan elke dag een zak plastic afval te verzamelen. Bovendien wil hij in elk land een bedrijf in de spotlight zetten dat zich bezighoudt met plastic hergebruiken. ‘Er is een hoop aandacht voor het plasticprobleem en dat is helemaal terecht, maar ik wil ook eens laten zien wat er allemaal voor goeds gebeurt op het gebied van recycling.’ 

De route. Beeld Robin Aanstoot

De voorbereiding voor deze fietstocht van zo’n 10.000 kilometer is bijna klaar. Naast de route uitstippelen en de fiets optimaliseren, bestond die ook uit een speciale fietskar maken waar een surfplank op past. Want voor een surfliefhebber is het niet te doen om al die kilometers langs zee te fietsen zonder af en toe wat golven te pakken. ‘Dat is misschien wel het spannendste van de tocht: houdt de kar het? Ik heb hem getest tijdens wat kortere fietstochten maar hij is nog niet op een lange rit mee geweest. Aan de andere kant: ik heb de laatste tijd elk schroefje leren kennen van zowel mijn fiets als de kar.’

Betrokken bij de zee

Hoe kom je op zo’n idee? ‘Ik heb altijd veel gesurft, dan ben je automatisch betrokken bij alles wat met de zee gebeurt. Bovendien ben ik tijdens mijn studie bezig geweest met duurzaamheid, eerder deed ik een master Sustainable Business and Innovation in Utrecht, en mijn thesis ging over duurzame houtproductie. Alles kwam eigenlijk samen in dit idee.’

Half juli staat het vertrek gepland naar Noorwegen. Met een beetje mazzel is Aanstoot dan in oktober weer terug naar Nederland gefietst. ‘Normaal gesproken is 120 kilometer per dag fietsen een mooi streven, maar omdat ik onderweg plastic wil verzamelen én die fietskar meeneem, denk ik dat 70 een realistischer getal is. Ik kom sowieso langs Wageningen gefietst als ik weer in Nederland ben, want één van mijn interviews over plastic is op de campus.’

Tegen die tijd zal Resource een update brengen over de plastic-reis. Als je vaker wilt zien wat Aanstoot meemaakt onderweg, check dan vooral zijn Facebookpagina of Instagram

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.