[no]WURries: Buitengesloten

‘Mijn collega’s willen geen Engels praten in de pauze. Wat nu?’

Leer wat Nederlands

‘Aangezien je een paar jaar in Nederland zult blijven, kun je overwegen om wat Nederlands te leren. Juist die dagelijkse en informele gesprekjes tijdens een pauze kunnen je helpen om snel wat van de taal op te pikken. Of probeer opnieuw om er met je Nederlandse collega’s over te praten. De meeste Nederlanders die ik ken, zijn wel toegankelijk, maar moeten even op het idee worden gebracht.’

Philipp Oggiano, masterstudent Organic Agriculture

Een voor een

‘Mensen hebben niet altijd in de gaten welk effect hun gedrag heeft op anderen. Vertel je collega’s dat jij je buitengesloten voelt. Als je aarzelt om je collega’s als groep aan te spreken, benader ze dan een voor een. Tegen jouw collega’s zou ik willen zeggen: je hoeft niet iedereen die je ontmoet aardig te vinden, maar je kunt wel hun gevoelens serieus nemen.’

Lisa Nguyen, projectleider Diversity & Inclusion, Student Service Center

Taalcursus

Toen ik net bij WUR ging werken had ik hetzelfde probleem. Ik besloot om wat Nederlands te leren. De universiteit biedt taalcursussen en jouw leidinggevende wil de kosten misschien wel vergoeden. Je kunt de gesprekjes in de pauze dan gebruiken om te oefenen. Misschien begrijpen jouw collega’s dan beter hoe lastig het voor je is en willen ze ook af en toe wel naar het Engels overschakelen.

Louis König, promovendus Bosecologie en Bosbeheer

In’to Languages

‘Taal en Inclusiviteit gaan hand in hand. Zeker in onze internationale omgeving, adviseren wij mensen om de taal te spreken die iedereen in de groep kan verstaan. Het zou fijn zijn als jouw collega’s jou het gevoel geven dat je welkom bent door over te schakelen naar het Engels, ook tijdens de pauze. Ben je van plan om langer in Wageningen te blijven? Dan kunnen wij je helpen vertrouwd te raken met de Nederlandse taal (wur.nl/into), juist voor de gesprekjes die niet over werk gaan.’

Irene Jansen, hoofd van Wageningen in’to Languages

Respectloos

‘Helaas maak ik vaak hetzelfde mee. Praat nogmaals met je collega’s over de taalkwestie en wees duidelijk dat hun gedrag je kwetst en zelfs respectloos is. Als ze zich nog steeds in gesprekken betrekken, zijn ze het wat mij betreft ook niet waard om mee te praten. Hopelijk ontmoet je dan snel vriendelijkere mensen.’

Klaudia, internationale bachelorstudent

Maak indruk

‘Hun gedrag is niet eerlijk, vooral omdat in het buitenland wonen al lastig en geïsoleerd genoeg is. Je zou wat basis Nederlands kunnen leren, een paar woorden opvangen en wat vragen stellen. Of vraag ze in het Nederlands om wat langzamer te praten. Zo maak je met een paar woorden indruk op je collega’s en doen ze wellicht meer moeite om Engels te spreken.’

Marta Battistel, masterstudent Biologie

Next WURry: Opstarttips

Heb jij advies of tips voor deze Wurrier? Of heb je zelf goede raad nodig? Mail je tips of vraag (maximaal 100 woorden) vóór 22 juni naar resource@wur.nl tav noWURries.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.