Het moment: Sport

'Een nieuwe baan is eigenlijk hetzelfde als starten met een nieuwe sport.'
Bregje Bregje van der Bolt. Bregje van der Bolt. Foto Marjet van Veelen

‘Sport is altijd al een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest en sinds twee jaar train ik het lacrosseteam van WUR. Sporten maakt mijn hoofd leeg, ik slaap er beter door en het is een uitlaatklep voor mij. Begin dit jaar heeft sport bovendien voor een keerpunt in mijn werkhouding gezorgd.

‘Tot 2020 werkte ik met wiskundige modellen waarmee ik probeerde te begrijpen hoe klimaatverandering kantelpunten in ecosystemen beïnvloedt. Dat is een specifiek onderwerp waar ik veel vanaf weet. Aan het eind van het traject was ik een soort expert op mijn eigen onderzoeksgebied en moest ik een volgende stap gaan zetten. Ik moest op zoek naar nieuw werk. Ik vond het spannend om een heel nieuwe richting op te gaan, om een nieuw onderzoek te starten waarin ik geen expert was. Tijdens een van de sollicitatiegesprekken die volgden, vroeg iemand wat ik van sport meeneem naar mijn werk. Op dat moment besefte ik dat ik sport en werk – ten onrechte – als twee losse delen van mijn leven zag en dat ik lessen uit de sport kon toepassen in mijn werk.

Op dat moment besefte ik dat ik lessen uit de sport kon toepassen in mijn werk

‘Vroeger speelde ik tennis en daarna heb ik slalomskiën, hockey, roeien en lacrosse opgepakt. Steeds als ik een nieuwe sport begin, voel ik mij een sukkel die nog niks kan. Dat heb ik nooit erg gevonden. Je bent dan immers nieuw en je wordt beter door veel te oefenen, honderden keer op het doel te schieten en te luisteren naar mensen met meer ervaring.

‘Ik realiseerde me dat beginnen met een nieuwe baan of nieuw onderzoek hetzelfde is als starten met een nieuwe sport: je bent dan nog aan het leren. Dat inzicht gaf me de moed om een heel ander onderwerp in te duiken: droogteproblematiek op hoge zandgronden. Ik heb vertrouwen in mijn eigen capaciteiten, maar ik heb ook geaccepteerd dat ik niet alles weet. Nu stap ik sneller naar iemand toe voor hulp en ik geef het makkelijker aan als ik iets nog niet kan.’

Keerpunten: soms herken je ze meteen, soms pas achteraf. In de serie Het Moment vertellen WUR’ers over een moment dat ze altijd zal bijblijven. Dit keer postdoc en sportdocent Bregje van der Bolt die een wijze les uit de sport meenam naar haar werk. 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.