No crop tops in de Bongerd?

Waarom Sports Centre de Bongerd (SCB) geen blote buiken en billen wil.
Foto WUR

Er is een flinke discussie ontstaan tussen Wageningse studenten op sociale media over het dragen van het kledingstuk crop top – een kort topje – in het fitnesscentrum van het SCB. Tweehonderd studenten hebben inmiddels hun mening gegeven in de Facebookgroep van Wageningen Student Plaza. Aanleiding was het bordje ‘No crop tops’ bij de ingang van de fitnessruimte.

Intimiderend

‘De Bongerd heeft geen dresscode’, benadrukt Henri ten Klooster, hoofd van sportcentrum De Bongerd. ‘Maar zes jaar geleden werden we overspoeld door krachtsporters, onder wie jonge mannen die in kleine hemdjes hun spieren voor de spiegel bewonderden. Dit werd als redelijk intimiderend ervaren door met name vrouwen. Als reactie hierop hebben we toen kledingregels opgesteld voor de fitnessruimte. Hierbij zijn de regels: geen petjes en borst, buik en billen moeten bedekt zijn.’

Ik vind dat iedereen zijn eigen kleding moet kunnen kiezen, maar tegelijkertijd willen we dat iedereen zich thuis voelt in het sportcentrum

Henri ten Klooster, hoofd sportcentrum De Bongerd

‘Op die maatregelen hebben we in onze klanttevredenheidsonderzoeken overwegend positieve reacties gekregen’, vervolgt Ten Klooster. ‘De krachtsportvereniging is gegroeid, en door cursussen krachttraining specifiek voor vrouwen zijn er nu ook veel vrouwen lid van de krachtsportvereniging en er hangt nu een totaal andere sfeer; iedereen voelt zich er thuis.’

Gesprek

Het bordje dat vorige week is opgehangen in de fitnessruimte – ‘No crop tops’ – is te kort door de bocht en niet handig, vindt Ten Klooster, en is inmiddels weggehaald. Hij wil in gesprek met voor- en tegenstanders van crop tops over hun kledingvoorkeuren. ‘De laatste tijd lijkt het modebeeld onder de Wageningse studenten te veranderen. Ik vind dat iedereen zijn eigen kleding moet kunnen kiezen, maar tegelijkertijd willen we dat iedereen zich thuis voelt in het sportcentrum.’ Het gesprek vindt komende week plaats.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Mijns inziens staat inclusiviteit hoger in het vaandel dan de vrijheid om naveltonende kleding te dragen. Zeker gezien de Bongerd een comfortabele omgeving moet zijn voor een ongelofelijk diverse groep leden.