Geert Hoekstra is eerste practor visserij

De economisch onderzoeker Seafood bij WUR is op 10 juni geïnstalleerd als practor.
Geert Hoekstra. Foto ROC Friese Poort

Hoekstra is begonnen als practor Visserij, Innovatie en Ondernemerschap bij ROC Friese Poort.

Een practoraat is een lectoraat op het mbo, vertelt Hoekstra. ‘Het komt erop neer dat ik samen met mbo-studenten toegepast en praktisch onderzoek op ga zetten. Daarbij richt ik me vooral op het stimuleren van innovatie in de praktijk.’

Schipper, visser, matroos

Hoekstra zal twee dagen per week op locatie werken bij Friese Poort in Emmeloord en Urk. ‘Op het mbo worden mensen echt opgeleid tot een vak, bijvoorbeeld schipper, visser of matroos. Dan is het belangrijk dat zij op de hoogte zijn van de laatste inzichten vanuit onderzoek. Ik breng die WUR-kennis die kant op en neem praktijkinzichten vervolgens mee terug naar Wageningen, dus als het goed is, versterken de functies elkaar. Het onderzoek dat we in Wageningen doen, is niet voor de boekenplanken bestemd. Dit practoraat is een manier om het te toetsen in de praktijk en impact te hebben.’

Er zijn veel verduurzamingsuitdagingen voor de visserij, ziet Hoekstra. ‘Hoe gaan vissers met zo weinig mogelijk emissies varen in de toekomst? Hoe kunnen ze na het verbod op pulsvistechniek toch met minder impact op natuur vissen? Ik hoop samen met de creativiteit van de studenten en lokale bedrijven, antwoorden te vinden op deze en andere vragen.’

Bekijk de installatie van practor Geert Hoekstra hier:

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.