Blog: Uit huis

Student, probeer om op jezelf te gaan wonen, adviseert blogger Emma.
Emma Mouthaan

Een tijdje geleden kwam het CBS met nieuwe cijfers waaruit bleek dat sinds de invoering van het leenstelsel steeds minder studenten kiezen voor een master. Super zonde natuurlijk, maar ook heel begrijpelijk. Een master is – studeren an sich is – een stuk duurder geworden sinds het leenstelsel werd ingevoerd.

Dat studenten hun financiën zwaarder laten meetellen bij hun beslissingen zie je ook bij eerstejaarsstudenten. Steeds meer studenten kiezen ervoor om thuis te blijven wonen en ze blijven ook langer bij hun ouders wonen.
Het wegvallen van de uitwonendenbeurs is daarvoor een belangrijke oorzaak, lijkt mij. Door deze beurs werd de drempel om uit huis te gaan een stuk lager, want de overheid nam een (groot) deel van de kosten op zich. Nu er alleen een aanvullende beurs beschikbaar is voor studenten (die ook nog eens door 1 op de 4 studenten die er recht op hebben niet aangevraagd wordt), is die drempel weer een stuk hoger geworden.

Het lijkt een no-brainer om thuis te blijven wonen als dat kan en als je ouders enigszins in de buurt van je opleiding wonen

Daarnaast is het door de krapte op de woningmarkt ook nog eens lastiger geworden om een kamer te vinden of een studio te huren, zeker in de studentensteden. Het lijkt dus een no-brainer om thuis te blijven wonen als dat mogelijk is en als je ouders enigszins in de buurt van je opleiding wonen.
Toch vind ik dat je als student wél op kamers moet gaan, al is het maar voor een jaar! Want – cliché maar waar – je leert er ontzettend veel van. En dan heb ik het niet alleen over praktische zaken als leren hoeveel tijd het kost om een huishouden te runnen en hoe je dat überhaupt doet, maar ook over jezelf ontwikkelen en ontplooien. Dat gaat namelijk een stuk beter als je tijdens je studententijd uit huis gaat.

Iedereen verdient dezelfde kansen om te studeren en zichzelf te ontplooien, zeker in een welvarend land als Nederland. Daarom hoop ik dat er tijdens de formatie ook aandacht is voor een herinvoering van de uitwonendenbeurs, naast een herinvoering van de basisbeurs en/of een uitbreiding van de aanvullende beurs.

Zelf ben ik op mijn 18de meteen uit huis gegaan en alhoewel de huur en alles wat er verder bij komt kijken me best veel geld heeft gekost, heeft het me ook heel veel opgeleverd. Maar voor mij was de keuze een stuk makkelijker om te maken, want ik heb nog drie jaar kunnen genieten van een uitwonendenbeurs aan het begin van mijn studententijd. Zonder die beurs had ik wellicht een andere keuze gemaakt. Fingers crossed dus dat die financiële drempel om uit huis te gaan voor nieuwe studenten straks weer wat lager is!

Emma Mouthaan (25) is masterstudent Molecular Nutrition and Toxicology en volgt daarnaast een master Schrijven aan de VU. Emma blogt over studeren en financiën op haar website De Skere Student. Eerder schreef ze ook over fashion en eten.

Meer blogs:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.