Smaken van WUR: Stoofpot

Thijs Stegmann, masterstudent Molecular Life Sciences, neemt ons mee naar Nederland.
Thijs Stegmann (23), masterstudent Molecular Life Sciences

In de WUR-gemeenschap zijn alle smaken van de wereld te vinden. Thijs Stegmann (23), masterstudent Molecular Life Sciences, neemt ons mee naar… Nederland.In de WUR-gemeenschap zijn alle smaken van de wereld te vinden. Thijs Stegmann (23), masterstudent Molecular Life Sciences, neemt ons mee naar… Nederland.

‘Stoofpot in alle soorten en maten zijn voor mij echt een gevoel van thuis. Niets is zo lekker als na een uur door de regen fietsen thuiskomen en zien dat je moeder een grote pan met stoof op het fornuis heeft staan. Het hele huis ruikt ernaar en dat is voor mij thuiskomen. Ik maak zelf ook graag stoofpot: het is lekker, makkelijk te maken en je kunt er eindeloos mee variëren. Lekker maaltje ook om voor al je huisgenoten te maken.’

Ingrediënten

(voor 6-8 personen)

 • 2 uien
 • 2 wortels
 • 500 gram witte champignons
 • 250 gram paddenstoelen naar keuze (kastanjechampignons, oesterzwammen, kies je favoriet)
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 flinke preien
 • ½ liter paddenstoelenbouillon
 • 2 laurierbladeren
 • 5-6 takjes verse tijm
 • 1 tl gedroogde oregano
 • zwarte peper en wat zout

Bereiding

 1. Snipper de ui, snijd de wortel in kleine stukjes, snijd de paddenstoelen in schijfjes en snipper de knoflook;
 2. Fruit de ui in olijfolie in een grote pan op middelhoge vuur (let op: deze pan moet ertegen kunnen om lang verhit te worden). Als de ui glazig is, voeg de wortel toe en bak tot deze zacht begint te worden. Voeg de paddenstoelen toe en zet vuur hoger tot de paddenstoelen beginnen te bruinen. Blijf goed roeren.
 3. Voeg de knoflook en de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Voeg laurier, tijm en oregano toe en draai het vuur laag. Laat rustig doorbakken terwijl je de prei in ringetjes snijdt. Voeg de prei toe en laat meebakken. Laat de pan even heet worden en voeg de bouillon toe. Draai daarna het vuur laag en laat sudderen tot alles zacht en smakelijk is. Voeg naar smaak zout en peper toe.
 4. Serveer met gebakken aardappeltjes of brood. Een salade hierbij is ook lekker!

Als je de stoofpot nog meer tomaatsmaak wil geven, kun je tomatensaus of tomatenblokjes toevoegen. Als je van dikkere stoof houdt, kun je, voordat je de bouillon toevoegt, bloem toevoegen.

Welk gerecht doet jou aan thuis denken? Deel het met Resource zodat we allemaal kunnen meegenieten! resource@wur.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.