Campusbewoners: Isolife

Het Wageningse bedrijfje IsoLife maakt koolhydraten met een isotoop traceerbaar.

Op de campus bevinden zich zo’n 100 bedrijven. In Resource stellen we ze aan je voor. Dit keer: IsoLife in Radix.

Een veredelingsbedrijf wil weten of zijn nieuwe aardappelras de claim ‘gezonder’ mag voeren. Daarvoor moet het aantonen dat de aardappel minder dik-makende koolhydraten bevat en dat dit leidt tot een lagere bloedsuikerspiegel in ons lichaam. Dan belt de veredelaar het Wageningse bedrijfje IsoLife, dat de koolhydraten met een isotoop traceerbaar maakt.

IsoLife, gevestigd in Radix, is een gespecialiseerd en uniek bedrijf dat ook werkt voor onderzoeksorganisaties in Nederland, Duitsland, Japan, China en de VS. Het maakt gebruik van isotopen.

De isotopenproducten liggen aan de basis van ruim 200 wetenschappelijke publicaties

Elk element heeft meerdere isotopen. Neem koolstof: 12C is gangbaar, IsoLife gebruikt 13C, koolstof met een extra neutron. Het bedrijf zet bijvoorbeeld aardappelplanten in een klimaatkamer met bepaalde koolstof- of stikstof-isotopen. Daardoor bevatten de aardappelknollen deze isotopen en is de vertering van de aardappel in ons lichaam goed te volgen. Inmiddels levert IsoLife meer dan 400 isotopenproducten die aan de basis liggen van ruim 200 wetenschappelijke publicaties.

IsoLife is opgericht door Ton Gorissen en Ries de Visser. De Visser, toen medewerker van WUR, ontving 18 jaar geleden een onderzoeksvraag van Biochemie waarvoor hij isotopen moest inbouwen in aardappels. Inmiddels heeft zijn bedrijf tussen de 50 en 100 klanten per jaar, maar is maar drie man sterk. IsoLife huurt veel apparatuur en labfaciliteiten van WUR, werkt nauw samen met Wageningse onderzoekers en huurt de Technische Dienst van WUR in. ‘Bij een storing moet er snel worden ingegrepen, want die isotopenplanten kosten een vermogen.’ Promovendi en masterstudenten van WUR kunnen altijd aankloppen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.