‘Wat willen wij? Schuldenvrij!’

Zo’n tweeduizend studenten protesteerden donderdagmiddag op het Malieveld tegen het leenstelsel.
Het protest tegen het leenstelsel op het Malieveld in Den Haag. Foto Student Alliance Wageningen

Studentenvakbonden voeren onder de noemer #nietmijnschuld al bijna twee jaar actie tegen het leenstelsel. Ze eisen afschaffing van het leenstelsel en compensatie voor ‘pechstudenten’ die de basisbeurs zijn misgelopen. Donderdag 3 juni kwamen studenten vanuit heel Nederland bijeen in Den Haag voor een protest.

Tekst: Hoger Onderwijs Persbureau en Luuk Zegers

‘Schulden zo hoog als een toren? Studenten, laat je horen!’

‘Wat willen wij? Schuldenvrij!’

‘Schuldengeneratie? Wij eisen compensatie!’

Deze en andere leuzen klonken op het Malieveld uit zo’n tweeduizend kelen van protesterende studenten. Studenten met felgekleurde hesjes aan deelden lunchpakketjes uit en zorgden dat iedereen op afstand van elkaar bleef. Met het zonnetje erbij deed de gemoedelijke sfeer haast denken aan een festival. Maar de boodschap is serieus: de studenten eisen de mogelijkheid om schuldenvrij te studeren en compensatie voor de pechstudenten. Dus wapperden ze met vlakken en hielden ze borden omhoog met teksten als ‘Ik wil later een hypotheek!’.

Statement

Ook Wageningse studenten waren aanwezig bij het protest. Studentenvakbond Student Alliance Wageningen (S.A.W.) had speciaal voor het protest vervoer geregeld. Voorzitter Steven Snijders: ‘We zijn met 23 studenten de bus in gestapt en er zijn ook nog Wageningers met het openbaar vervoer naar Den Haag afgereisd. Er waren 1200 aanmeldingen en volgens de politie was er zelfs tweeduizend man. Ik denk dat we een goed statement hebben gemaakt.’

Video Student Alliance Wageningen

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.