Blog: (never) Sell Shell

Financiële ambities gaan prima samen met klimaatbelangen, zegt blogger Emma.
Emma Mouthaan

Ik wil goed voor mijn financiële toekomst zorgen en ik vind het milieu erg belangrijk. Mijn geld investeer ik voornamelijk in indexfondsen die geen bedrijven bevatten die in onder meer de olie-, tabak-, of wapenindustrie actief zijn. Hierdoor sluit ik dus ook de Nederlandse beursfavoriet Shell uit van mijn portefeuille en dat is – ook met het oog op mijn rendement – maar goed ook!

Lange tijd zijn grote oliebedrijven zoals Shell, ExxonMobil en BP namelijk de cornerstones geweest van traditionele beleggingsportefeuilles. ‘Never sell Shell’ heb je misschien wel eens voorbij zien komen? Oliebedrijven zoals deze hadden een consistente omzet, een relatief stabiele beurskoers en ze keerden elk kwartaal een mooi dividend uit (een winstuitkering voor de aandeelhouders), waardoor je zelfs zonder koersstijging winst kon maken op je beleggingen door het dividend te gebruiken om weer nieuwe aandelen te kopen. Maar, times are changing!

Vorige week woensdag (het kan je haast niet ontgaan zijn) is er een uitspraak gekomen in de klimaatzaak die was aangespannen tegen Shell: het Nederlandse oliebedrijf is verplicht om binnen 9 jaar hun CO2 uitstoot met netto 45 procent terug te hebben gebracht ten opzichte van hun uitstoot in 2019.

Er is – wat mij betreft – nu écht een einde gekomen aan het idee dat oliebedrijven een solide langetermijninvestering zijn

Daarmee is er – wat mij betreft – nu écht een einde gekomen aan het idee dat oliebedrijven een solide langetermijninvestering zijn, want na deze baanbrekende uitspraak is het natuurlijk de vraag welk bedrijf als volgende verantwoordelijk gehouden gaat worden voor hun hoge CO2 uitstoot. Wordt het BP? Total? Relatieve nieuwkomer op de beurs Saudi Aramco?

Welk bedrijf het ook wordt, hun beurskoers zal er in ieder geval niet op vooruit gaan. Na deze uitspraak is de kans namelijk erg groot dat er zowel in Nederland als in het buitenland meer van dit soort klimaatrechtszaken zullen worden aangespannen tegen grote CO2-uitstoters én dat de aanklagers (deels) in het gelijk zullen worden gesteld.

Ook als je het klimaat niet zo belangrijk vindt, zou je omwille van je rendement weg moeten blijven van vervuilende industrieën

Ook als je het klimaat niet zo belangrijk vindt, zou je dus omwille van je rendement ver weg moeten blijven van vervuilende industrieën zoals de olie industrie! Er zijn tegenwoordig gelukkig genoeg duurzame alternatieve manieren om je geld voor je aan het werk te zetten, bijvoorbeeld door te investeren in bijvoorbeeld indexfondsen met ESG-uitsluitingen, crowdfunding voor groene projecten zoals zonneparken, of microleningen. Dat je het klimaat belangrijk vindt hoeft dus niet in de weg te staan van je financiële ambities!

Emma Mouthaan (25) is masterstudent Molecular Nutrition and Toxicology en volgt daarnaast een master Schrijven aan de VU. Emma blogt over studeren en financiën op haar website De Skere Student. Eerder schreef ze ook over fashion en eten.

Meer blogs:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.