[no]WURries: ‘Ik werd uitgescholden’

‘Ik ben een student uit China. Hoe ga ik om met discriminatie?’

Maak vrienden

‘Jammer dat dit in een internationale stad als Wageningen gebeurt. Mijn advies is om hen te zien voor wat ze zijn: kinderen. De schuld ligt bij de haat-propaganda die er in het westen is tegen China, niet bij die kinderen. Ik zou hen vriendelijk uitleggen wat de situatie is en dan raak je wellicht zelfs bevriend met deze kinderen.’

Dr. Xiaoyong Zhang, China coördinator WUR

Kom bij ARA

‘Dank dat je deze ervaring wilt delen! Je bent helaas niet de enige die dit is overkomen. Het afgelopen jaar is er een sterke toename van discriminatie van Aziatische studenten en inwoners. Wij, de Anti Racism Association ARA, werken samen met de universiteit en de gemeente om discriminatie en onwetendheid tegen te gaan. Zo hielpen we in april een Stop Asian Hate-dialoog te organiseren. Wij staan voor een gemeenschap waarin iedereen zich veilig en welkom voelt. Je kunt contact met ons opnemen via social media of arawageningen@gmail.com en met ons meedoen.’

Sophia Weituschat and Percy Cicilia Jr., ARA Wageningen   

Maak lawaai

‘Goed dat je hier aandacht voor vraagt! Ik raad je aan om nog veel meer lawaai te maken. Mobiliseer Chinese vrienden en kennissen en trek aan elke bel die je kunt vinden. Neem bijvoorbeeld contact op met de studentenraad, de raad van bestuur van WUR, de gemeenteraad en de Gelderlander. En vraag Resource of ze jou en andere Chinese studenten willen interviewen over hoe het voelt om op basis van uiterlijk bespot te worden. Discriminatie van Chinese studenten is geen nieuw probleem in Wageningen, alleen wordt er niet veel over gesproken. Misschien kun jij daar verandering in brengen door luidruchtig te protesteren.’

Lieke de Kwant, studieadviseur Ontwikkelingsstudies

Aanspreken

‘Wat vervelend dat dit gebeurt. Kinderen op die leeftijd weten niet wat voor impact zulke uitspraken hebben. Waarschijnlijk willen ze je niet kwetsen, maar vinden zoiets lollig wanneer ze met een groepje zijn. De beste weg is volgens mij de kinderen op redelijke toon duidelijk maken dat zulke opmerkingen pijn doen. Daarmee maak je het probleem bespreekbaar en beseffen de kinderen hopelijk hoeveel effect woorden hebben.’

Manon Zegveld, secretaresse financiën Celbiologie en Immunologie

Bereid een reactie voor

‘De eerste stap heb je gezet: uitgesproken dat wat de jongeren riepen niet prettig is.

Voor handvatten en een luisterend oor bij zulke persoonlijke vraagstukken of ongewenst gedrag kun je contact leggen met de vertrouwenspersonen of studentpsychologen van WUR. Bel je mij, dan kijk ik met jou naar wat raakt, wat je nodig hebt en zoeken we samen naar een reactie die bij jou past, zodat je weet hoe je wil reageren, mocht je zoiets weer meemaken.’

Anke van Oostveen, vertrouwenspersoon

Next WURry: Hoe kan ik mijn medestudenten begeleiden als studentassistent?

Heb jij advies of tips voor deze Wurrier? Of heb je zelf goede raad nodig? Mail je tips of vraag (maximaal 100 woorden) vóór 27 mei naar resource@wur.nl tav noWURries.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.