Luisterend oor voor studenten

Frisse Gedachtes is een platform voor studenten die niet goed in hun vel zitten.
Het bestuur van Frisse Gedachtes Wageningen. Foto Frisse Gedachtes Wageningen

Het platform is in coronatijd opgezet door een aantal Nijmeegse studenten, vertelt WUR-student Lennart Menssink (21).

‘Uit onderzoek blijkt dat het mentale welzijn van studenten best wel verslechterd is in het afgelopen jaar’, vertelt Menssink. ‘Veel studenten kampen met motivatieproblemen, missen veel contacten en zitten slecht in hun vel. Daarom is Frisse Gedachtes opgericht: een online platform voor en door studenten, waar studenten die zich eenzaam voelen of niet goed in hun vel zitten, via de chat anoniem hun verhaal kunnen doen bij psychologiestudenten en ervaringsdeskundigen. De vrijwilligers van Frisse Gedachtes hebben allemaal een uitgebreide training gehad die in samenwerking met psychologen is ontwikkeld. Let wel: het is nadrukkelijk géén behandeling, maar je kan er dus wel je ei kwijt.’ Inmiddels is Frisse Gedachtes ook buiten Nijmegen actief en worden er ook andere activiteiten aangeboden.

Menssink studeert Communicatie & Life Sciences in Wageningen. Volgend jaar wil hij beginnen aan de premaster van klinische psychologie. Het broertje van een van de oprichters van Frisse Gedachtes wist dat en benaderde hem. ‘Of ik niet interesse had om me aan te sluiten bij het platform. Ik was gelijk enthousiast en samen met een paar anderen hebben we twee maanden geleden de Wageningse tak opgericht.’

Wandelen

Wat voor evenementen organiseert Frisse Gedachtes Wageningen? Menssink: ‘Onlangs hadden we bijvoorbeeld een evenement over burn-outs en depressies voor de leden van een studentenvereniging. Een psycholoog en een ervaringsdeskundige hielden een presentatie en deelnemers konden hun eigen ervaringen delen en vragen stellen.’

Ook is Frisse Gedachtes inmiddels betrokken bij Wageningen Walks, in samenwerking met Thuis. ‘Samen wandelen is goed voor studenten. Wist je dat wandelen de werking van het geheugen en je creativiteit bevorderd? Ook is het een uitgelezen kans om nieuwe studenten te leren kennen. Wij doen daar nu de promotie voor. Aanmelden kan op www.wageningenwalks.nl.’

Frisse Gedachtes Wageningen is actief op Instagram en Facebook. Mailen kan naar fgwageningen@gmail.com.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.