Blog: Mailtjes verwijderen voor het klimaat

Opruimen én het klimaat redden. Heerlijk. Blogger Oscar rekent voor hoe.
Oscar Delissen

De gemiddelde Waganees draagt op een of andere manier zijn steentje bij aan het paleis van de duurzaamheid. Waar de één (wat vaker) plantaardig eet, koopt de ander zijn kleding alleen nog tweedehands en pakt een derde vaker de fiets in plaats van de auto. Iedereen doet wat hij kan of wat hij wil, maar ik heb een tip – uit heel onverwachte hoek – waarmee je zelfs als niet-duurzaamheidsgekkie toch een aardige klimaatwinst kunt behalen: verwijder je mailtjes!

E-mail bestaat uit data die via glasvezelkabels over de hele wereld verstuurd en in grote datacenters opgeslagen worden. Deze datacenters verbruiken enorme hoeveelheden elektriciteit voor het versturen, verwerken, opslaan en analyseren van data. Bovendien moet het klimaat in een datacenter stabiel zijn en daarvoor is veel koelwater nodig. Aangezien je 24/7 bij je mails kunt, moeten deze datacenters dus ook constant aan staan. Dat je elk moment van de dag een mail van de bank kunt inzien, is natuurlijk fijn, maar het datacenter ziet geen verschil tussen die mail en die met de nieuwsbrief van kledingzaak WE uit 2014. Superonnodig om dat soort data ook op te blijven slaan.

Het kostte me drie kwartier om alle mailtjes te verwijderen

Zelf ga ik qua hoeveelheid onnodige mailtjes absoluut niet vrijuit, integendeel zelfs. Ik heb twee e-mail accounts. Een is voor de serieuze dingen: bankzaken, mails van Idealis, van ome DUO en van de fysio. Huidige inboxscore: een respectabele 1135 mails. De ander is voor onzinnige dingen: kortingscodes, social media, Marktplaats, nieuwsbrieven van de WE uit 2014. Score: 59425 mails! Bijna 60 duizend mailtjes die elke dag liggen te verstoffen in een of ander energieslurpend datacenter. Het kostte me drie kwartier om ze allemaal te verwijderen.

Nu is de vraag natuurlijk hoeveel energie je bespaart door deze mailtjes te verwijderen. De berekeningen uit onderzoeken lopen nogal uiteen. Het varieert van 0,1 gram tot 50 gram CO2 per mailtje per jaar van opslag. De hoge schattingen komen vooral van mailtjes met veel bijlagen. Stel dat we aan de lage kant gaan zitten en een gemiddelde aannemen van 2 gram CO2 per mailtje per jaar. Dat betekent dat ik over 5 jaar 60.000 x 2 x 5 = 600 kilo aan CO2-uitstoot heb bespaard. Volgens de ANWB stoot een auto 115 gram CO2 uit per gereden kilometer. Een snelle rekensom laat zien dat ik over 5 jaar dus 5000 autokilometers heb bespaard. Dat is toch ieder jaar een ritje naar Frankrijk.

Of het verwijderen van mijn 60.000 spammails nu een klein emmertje of een simpele druppel op de gloeiende klimaatplaat is, elke druppel is er weer eentje.

Oscar Delissen is derdejaars student Levensmiddelentechnologie en houdt van koken met scherpe messen en kleurrijke festivalblousejes.

Meer blogs:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.