Blog: Shampoo in coronatijd

Ze is geen nerd! Blogger Emma houdt gewoon bij wat ze uitgeeft.
Emma Mouthaan

Mijn uitgavenpatroon is best veranderd in coronatijd. Ik weet niet precies hoe het met andere studenten zit (praten over geld is nog steeds een taboe helaas), maar ik ben bijvoorbeeld meer dure shampoo gaan kopen. Huh, waarom, denk je misschien? Dat zal ik je uitleggen, maar eerst even dit:

Ik houd mijn maandelijkse inkomsten, uitgaven en investeringen namelijk heel gericht bij in een spreadsheet. Klinkt nerdy en tijdrovend, maar dat valt in het echt eigenlijk wel mee. Maar goed, daar zal ik je niet mee vervelen. Op naar de juicy details!

Dit zijn mijn gemiddelde maandelijkse uitgaven per categorie van maart 2020 t/m april 2021:
Huur: €396
Onderwijs: €188
Verzekeringen: €178*
Boodschappen: €95
Verzorging & gezondheid: €57
Huishouden & elektronica: €52**
Eigen bedrijf: €46***
Kleding & sieraden: €31
Cadeaus: €30
Eten & drinken buiten de deur: €26
Vervoer: €24
Hobby’s & leuke dingen doen: €11
Goede doelen: €7
Belasting: €6
Bankkosten: €3

Totaal: €1.150

* Ik heb in december 2020 mijn zorgverzekering vooruit betaald, dus dit bedrag lijkt daardoor hoger dan het daadwerkelijk is.
** Ik heb begin april een nieuwe koel/vriescombi moeten kopen, omdat mijn oude vriezer er plotseling mee ophield. Zonder die uitgave zou ik op minder dan de helft zitten in deze categorie.
*** In principe houd ik mijn zakelijke- en privéfinanciën zo veel mogelijk apart, maar af en toe zijn er dingen die bijvoorbeeld alleen met een credit card betaald kunnen worden. Aangezien ik nog geen zakelijke creditcard heb, betaal ik dat dan privé.

PS: hierzo kan je zien wat een gemiddelde student uitgaf in 2017 volgens Nibud. Aangezien die cijfers alweer 4 jaar oud zijn, kan je er ook nog wat inflatie bij op tellen (ongeveer 2 procent per jaar).

Anyway, een paar uitgaven zijn voor mij erg veranderd sinds corona: ik geef vrijwel geen geld meer uit aan leuke dingen doen, want dat is heel lang niet echt mogelijk geweest, en ik ben veel minder uit gaan geven aan eten & drinken buiten de deur (wat nu vooral bestaat uit koffie-to-go en thuisbezorgd, haha). Tegelijkertijd zijn mijn uitgaven aan vervoer en persoonlijke verzorging wel best wel gestegen, met respectievelijk 381 procent en 104 procent.
Dat ik meer ben gaan reizen komt doordat ik door corona veel minder aan Wageningen gebonden ben. Ik kan opeens ook doordeweeks naar mijn vriend, vriendinnen of ouders, in plaats van alleen in het weekend.

Vooral dat laatste vind ik interessant, want ik denk dat het een mooi voorbeeld is van het lipstick effect: in tijden van crisis of schaarste zijn mensen vaak geneigd om meer geld uit te geven aan relatief goedkope luxe producten zoals een lipstick van Chanel – of in mijn geval allerlei verzorgingsproducten van Rituals en shampoo en conditioner van Kérastase – omdat ze de grote luxe items zoals bijvoorbeeld een vakantie of een nieuwe auto niet kunnen betalen.

Hoe zijn jouw uitgaven veranderd sinds corona? Ook meer lippenstift gaan kopen? Laat het me weten in een reactie op dit artikel. Ik ben benieuwd!

Emma Mouthaan (25) is masterstudent Molecular Nutrition and Toxicology en volgt daarnaast een master Schrijven aan de VU. Emma blogt over studeren en financiën op haar website De Skere Student. Eerder schreef ze ook over fashion en eten.

Meer blogs:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.