WUR zet opleiding Data Science in de steigers

Universiteit start met drie specialisaties voor voedings-, economie- en communicatiestudenten.
data science wereldbol Foto Shutterstock

WUR wil in 2022 een nieuwe master starten: Data Science for Food and Health. Die opleiding is nu ingediend bij de nationale Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs die opleidingen van alle universiteiten beoordeelt.. Maar komend studiejaar wil de universiteit al drie bouwstenen van deze opleiding starten, namelijk specialisaties bij de opleidingen Nutrition and Health; Management, Economics and Consumer Studies, en Communication, Health and Life Sciences.

Nieuwe hoogleraren

De opleiding past in een investeringsplan van WUR om het vakgebied data science te versterken. Zo worden er ook drie nieuwe hoogleraren aangenomen. Onderwijsdirecteur Arnold Bregt: ‘We zien data science als een middel om ons voedings- en gezondheidsonderzoek te versterken.’ Hij maakt hierbij de vergelijking met de master Bio-informatica, die het plantaardig onderzoek in Wageningen versterkt, en de master Geo-informatiekunde, die het Wageningse ruimtelijk onderzoek versterkt. ‘We kiezen nadrukkelijk voor de aanpak data science in context.’

We zien data science als een middel om ons voedings- en gezondheidsonderzoek te versterken

Arnold Bregt, onderwijsdirecteur

Data science is hot, alle universiteiten investeren er in. WUR moet dus een ‘unieke’ opleiding voorstellen, anders komt-ie niet door de selectie heen. Ook moet de opleiding inspelen op een specifieke arbeidsmarkt. WUR mikt daarbij op voedingsbedrijven, gezondheidsinstellingen en organisaties als het RIVM. Dit werkveld heeft steeds meer te maken met data, in combinatie met hun specialistische kennis op gebied van voeding en gezondheid. Die combinatie van kennis en datakunde wil WUR leveren, zegt Lukasz Grus. Hij coördineert het data-science-onderwijs vanuit het Wageningen Data Competence Center.

Vooralsnog verwacht de universiteit zo’n 20 à 30 studenten per jaar voor de nieuwe opleiding, zegt Bregt. Daarnaast gaat Wageningen Academy en WUR onderzoeksscholen ook korte cursussen Data Science aanbieden om werknemers bij te spijkeren.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.