Blog: doorzichtig hout

Ook voor bouwinnovaties kun je terecht bij Netflix, ontdekte blogger Oscar.
Oscar Delissen

Architectuur is vet en Britten zijn vermakelijk. Combineer deze twee en je krijgt een van de betere Netflix-series: The World’s Most Extraordinary Homes. Bij de hand genomen door een prijswinnende architect en de meest Britse presentatrice die ze konden vinden, word je per aflevering door een aantal bijzondere huizen geleid. Het fascinerende is dat per land het doel van een huis compleet verandert.

Zo is het in de bossen in Noorwegen het doel om zo min mogelijk op te vallen in je omgeving; is er in sommige oude Zwitserse dorpen een roof-code voor hoe je dak eruit moet zien en is het in Japan het hoogst haalbare om in een klein huisje de ruimtes optimaal te benutten.

In de bossen in Noorwegen is het doel om zo min mogelijk op te vallen in de omgeving

Om steeds weer met nieuwe ideeën te kunnen komen, is de architectonische wereld een broedplaats voor innovatie. Zo wordt er sinds een paar jaar onderzoek gedaan naar het doorzichtig maken van hout. Het begint met het koken van een plat stuk hout in een vat water met natriumhydroxide waardoor de lignine die in hou zit, oplost. Deze lignine zorgt voor de bruine kleur van het hout. Het resultaat is dat het hout vaal wit wordt. Daarna wordt het hout met epoxy overgoten, wat in de plek van de lignine reageert met de houtvezels. Zo ontstaan er een soort kanalen waar licht doorheen kan en is het stuk hout dus zo goed als transparant.

Hoewel het nu alleen nog op kleine schaal kan worden gemaakt, is het vet om te bedenken waarvoor je dit in de toekomst allemaal kan gebruiken. Het transparante hout kan bijvoorbeeld in plaats van glas gebruikt worden. Zo kun je het plaatsen als raam, of als voorruit van je auto, of in fruitkassen.

Het is vet om te bedenken waarvoor je doorzichtig hout in de toekomst allemaal kan gebruiken

Hout isoleert veel beter dan glas. Gedurende de dag slaat hout zonne-energie op, om het ’s nachts los te laten. Zo kun je het gebruiken voor het isoleren van huizen in zowel warme als koude gebieden. Het licht komt wel binnen, maar de warmte en koude blijven buiten. Daarnaast wordt het hout doorzichtiger als het warmer wordt, dus overdag is het helderder dan ’s nachts, wat weer handig is voor de privacy.

Als laatste is het materiaal zo goed als onbreekbaar. Wie weet hebben we over een paar jaar wel screenprotectors van hout. Nu maar hopen dat ze het ook splintervrij kunnen maken.

Oscar Delissen is derdejaars student Levensmiddelentechnologie en houdt van koken met scherpe messen en kleurrijke festivalblousejes.

Meer blogs:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.