Campusbewoners: OpenGeoHub

Op de campus bevinden zich zo’n 100 bedrijven. In Resource stellen we ze aan je voor. Dit keer OpenGeoHub op het Agrobusinesspark.

Tom Hengl zet data met behulp van opensource-software en GIS-applicaties om in kaarten. Hij is oprichter van twee startups: OpenGeoHub en EnvirometriX. Commerciële projecten komen terecht bij EnvirometriX, andere klanten zijn welkom bij de non-profit foundation OpenGeoHub. Deze ‘onderzoeksorganisaties’ bestaan sinds 2018 en hebben twaalf mensen in dienst.

Wij gaan verder waar Google Maps ophoudt

OpenGeoHub begon met summerschools voor studenten van over de hele wereld die over de technologie wilden leren om ruimtelijke gegevens te verzamelen, te integreren en in beeld te brengen. De meeste medewerkers zijn ‘moderne nerds’, afkomstig uit Duitsland, Brazilië, Australië, Italië en Nederland en neergestreken op het Agrobusinesspark in Wageningen. De stichting heeft net allerlei datasets geharmoniseerd om het landgebruik in Europa in 2000 en 2019 in kaart te brengen. Op deze kaart laat Hengl zien hoe Veenendaal de afgelopen twintig jaar is gegroeid en hoe de wijnbouw in de Italiaanse provincie Puglia in die periode is toegenomen. ‘Wij gaan verder waar Google Maps ophoudt’, zegt Hengl. Hij bracht ook, voor de Bill and Melinda Gates Foundation, bodems en vegetaties in Afrika in kaart ten behoeve van een landbouw- en bodeminformatiesysteem. Hij werkt nauw samen met het Laboratorium voor Geo-informatiekunde en Remote Sensing van WUR; ze hebben twee gezamenlijke promovendi. Ook is er inmiddels enige samenwerking met Farming Systems Ecology van de universiteit. Studenten op het gebied van GIS en ruimtelijke datasystemen kunnen aankloppen voor een stage.

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.