Blog: Studieschuld is ook schuld

Niet slim dat studieschuld geen BKR-registratie krijgt, vindt blogger Emma.
Emma Mouthaan

Het was best groot nieuws onder studenten vorige week: de AFM (autoriteit financiële markten) raadde aan om studieschulden voortaan een BKR-registratie te geven, zodat deze niet meer zou kunnen worden verzwegen bij het afsluiten van een hypotheek. Dat deed nogal wat stof opwaaien, want hallo – een studieschuld is al heel vervelend, maar als-ie dan ook nog eens wordt meegeteld als je een hypotheek wilt aanvragen…

Demissionair minister Van Engelshoven laten weten dat het kabinet het advies van de AFM niet overneemt, omdat een BKR-registratie een ‘afschrikwekkende werking’ zou kunnen hebben.

Daarmee slaat ze wat mij betreft de plank volledig mis. Ondanks dat een studieschuld relatief soepele terugbetalingsregels heeft, blijft het wel gewoon een schuld die je op een gegeven moment terug moet betalen. Hoe je het ook wendt of keert, dat heeft nou eenmaal invloed op je besteedbare inkomen en zou daarmee – logischerwijs – ook invloed moeten hebben op de andere leningen die je wilt afsluiten, zoals een hypotheek.

Ik vind het bizar dat het überhaupt kan, zulke hoge schulden opbouwen als student

De discussie over de BKR-registratie gaat in mijn ogen trouwens voorbij aan het werkelijke probleem: de almaar hoger wordende studieschulden. Huidige studenten lenen gemiddeld €700 per maand. Als je ervan uitgaat dat die studenten in vijf jaar afstuderen, dan hebben ze een studieschuld opgebouwd van €42.000. En dit is dan de gemiddelde studieschuld voor een net afgestudeerde student, oftewel: er zijn ook studenten met een veel hogere studieschuld.

Ik vind het bizar dat het überhaupt kan, zulke hoge schulden opbouwen als student. Maar ik vraag me ook af hoe het straks gaat als er (een vorm van) basisbeurs terugkomt. Slechts een paar politieke partijen hadden namelijk iets in hun partijprogramma staan over compensatie voor de leenstelselgeneratie. En áls er al een concreet compensatievoorstel in stond, stelde dat bedrag – in vergelijking met de gemiddelde studieschuld van de leenstelselgeneratie – weinig voor.

Hoe rot en oneerlijk ook, ik vrees dat alle leenstelselstudenten het slecht zullen treffen

Hoe rot en oneerlijk ook, ik vrees dat alle leenstelselstudenten het slecht zullen treffen, en dat we niet kunnen rekenen op een significante compensatie voor onze studieschuld vanuit de overheid. Wat we wel kunnen doen? De petitie van #NietMijnSchuld ondertekenen en vervolgens onszelf verdiepen in persoonlijke financiën, besparen en beleggen. De verzorgingsstaat lijkt steeds verder af te brokkelen en alhoewel ik het ook liever anders zou zien, zit er niks anders op dan proberen zo goed mogelijk voor je eigen financiën te zorgen.

Emma Mouthaan (25) is masterstudent Molecular Nutrition and Toxicology en volgt daarnaast een master Schrijven aan de VU. Emma blogt over studeren en financiën op haar website De Skere Student. Eerder schreef ze ook over fashion en eten.

Meer blogs:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.