In beeld: pilot voor meerdaags veldwerk

Met z’n tweeëntwintigen op veldwerkweekend om WUR’s coronaprotocol te testen.
Tijdens het veldwerkweekend werd het coronaprotocol getest. Foto Sven Menschel

In mei en juni moet er meer veldwerk plaatsvinden. Daar zijn protocollen voor ontwikkeld, maar die moesten wel getest worden. Dus vertrokken zestien studenten en zes stafleden in het weekend van vrijdag 16 tot en met zondag 18 april naar St. Oedenrode, voor een veldwerkweekend Practical Aquatic Ecology and Water Quality.

Een weekend dat naast fuiken liften, vangst identificeren en andere onderzoeksactiviteiten in het water, nét zo goed in het teken stond van coronatesten doen en kijken of de coronaprotocollen voor meerdaagse veldpractica in orde zijn. De pilot moet ervoor zorgen dat zulke meerdaagse practica in periode zes vaker kunnen plaatsvinden.

Let op: tekst gaat verder onder foto’s.

De studenten in St. Oedenrode gingen vrijwillig mee; ze hadden het vak al eerder online gevolgd. Voor het veldwerkexperiment kregen ze geen extra studiepunten. Toch was het veldwerkweekend voor masterstudent Environmental Sciences Judith Epping (23) een welkome opkikker na een jaar online onderwijs. ‘We gingen mee voor de ervaring van buitenonderwijs en om practica in te halen die vorig jaar niet door konden gaan. Eindelijk konden we zelf de dingen doen die we in online video’s hadden gezien. Volgens mij vond iedereen het genieten.’

Euforisch en veilig

Volgens Epping waren sommige studenten van tevoren wel een beetje zenuwachtig over het coronaprotocol. ‘Ik heb me het hele weekend veilig gevoeld. Iedereen heeft elke ochtend getest; studenten kregen maskers, handschoenen en desinfecterende gel en we bleven op een veilige afstand.’

Ook universitair hoofddocent Aquatic Ecology and Water Quality Miquel Lurling vond het veldwerkweekend een groot succes. ‘Studenten waren heel enthousiast, je merkte echt een euforisch gevoel bij iedereen. Vorig jaar baalden ze gigantisch dat de meerdaagse excursies niet doorgingen. Ook voor ons was het geweldig om weer eens buiten met studenten veldonderzoek te doen. Dit vak moet je niet uit een boekje leren of door online video’s te kijken, maar door het zelf te doen. Dat zag je ook bij de studenten: het uitzetten van fuiken was toch een stuk lastiger dan verwacht na het zien van een video waar een paar ervaren rotten dat doen.’

Potje kaarten

Over het algemeen werkte het coronaprotocol goed, zegt Lurling. ‘De studenten hielden zich vanuit zichzelf goed aan de regels. Tijdens het veldwerk hadden ze mondkapjes op en handschoenen aan en hielden ze afstand. Het zelftesten elke ochtend werd ook al gauw ‘normaal’. Maar ook als ze bijvoorbeeld ’s avonds in de vrije tijd een potje wilden kaarten, gingen ze op anderhalve meter zitten met een mondkapje op en handschoenen aan. Kortom: ze nemen het serieus. Ik heb het volste vertrouwen dat we op een veilige manier meerdaagse excursies en veldpractica kunnen geven.’

Niet alles liep op rolletjes tijdens de pilot, vertelt Lurling. ‘Er zou een sanitairwagen worden geplaatst op de camping, zodat we ons eigen sanitair hadden, gescheiden van de campinggasten. Alleen kon die wagen niet worden aangesloten. De camping was redelijk vol, maar we moesten dus wel het sanitair van de camping gebruiken. Ondanks dat je dan ontsmettingsgels gebruikt en een protocol maakt voor sanitairbezoek, blijft dat een risicofactor. Maar dit is geen onoverkomelijke uitdaging, ik zie het vooral als een goede les om het protocol verder aan te scherpen.’

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.