Blog: Talent doet zweven

Organische flow ligt voor het oprapen, zegt blogger Oscar. Pak het op.
Oscar Delissen

Het is zo verfrissend om af en toe bij iemand te zijn die gewoon ís, in plaats van bedenkt hoe hij of zij moet zijn. Het klinkt wat overdreven, maar ik geloof dat iedereen een soort talent om te leven in zich heeft. Steeds vaker zie ik mensen die hun leven heel erg aan het ‘managen’ zijn. Er worden zelfs hele cursussen opgetuigd – meestal door vrouwen in het derde trimester van hun leven – om mensen opnieuw te leren voelen, leren ervaren, leren zijn. Ik snap best dat het waardevol kan zijn om daar een keer hulp bij te krijgen, maar het slaat vaak door. Zonde, want dan wordt het zo gekunsteld. Een uitdrukking als ‘in je eigen kracht staan’ geeft me echt kotsneigingen.

Het doet me denken aan het overanalyseren van een boek bij Nederlands. Als je alle motieven in het boek gaat proberen te verklaren en je alle mogelijke beeldspraak uit gaat pluizen, verliest het ongerepte landschap aan woorden zijn magie. Ik geloof dat je, wanneer je gevoelens en gedachten zo conceptualiseert, in gaat tegen het ongerepte en vloeiende karakter van het bestaan. Door zo mechanisch om te gaan met wat je denkt en ervaart, druk je per definitie het organische element weg. Juist die organische flow is wat het leven simpeler maakt, je hoeft er namelijk niet over na te denken.

Ik geloof dat je, wanneer je gevoelens en gedachten zo conceptualiseert, in gaat tegen het ongerepte en vloeiende karakter van het bestaan

Dat organische element zie je heel goed terug in talentvolle mensen. Ik kan eindeloos kijken naar personen die overlopen van talent – waarin precies maakt niet zoveel uit. Iemand als Roger Federer, Herman Brood, Whitney Houston, Marco Pierre White, Childish Gambino, Billie Holiday. Stuk voor stuk personen die alle antwoorden bij hun geboorte al mee lijken te hebben gekregen.

Het verklaart ook waarom de meest populaire YouTube-kanalen de kanalen zijn van mensen die ergens heel erg goed in zijn. Kanalen van het muziekwonderkind Jacob Collier, van Nederlands modeontwerpster Iris van Herpen of van gamers die tot de wereldtop behoren. We hebben blijkbaar een soort van natuurlijke drang om het vloeiende, talentvolle te waarderen boven het aangeleerde, mechanische. Zoek deze natuurlijke drang eens op en laat je een halve dag meevoeren op de wolk van iemands ongerepte en ongeremde talent, het is er in overvloed.

Oscar Delissen is derdejaars student Levensmiddelentechnologie en houdt van koken met scherpe messen en kleurrijke festivalblousejes.

Meer blogs:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.