Het moment: Tegenvaller

Soms past iets gewoon niet bij je.
Steven Pieterse (eigen foto)

Keerpunten: soms herken je ze meteen, soms pas achteraf. In deze serie vertellen WUR’ers over een bepalend moment dat ze altijd zal bijblijven. Dit keer bachelorstudent Steven Pieterse over het moment waarop hij van studierichting veranderde.

‘Vorig jaar begon ik met de bachelor Food Technology. Alles was nieuw en spannend en ik had volop motivatie. Maar de studie was anders dan ik had verwacht. Vanwege corona vond het onderwijs online plaats en had ik nauwelijks interactie met medestudenten. Daarnaast lag het niveau van de studie erg hoog en was de stof in het Engels. Termen die ik had geleerd op de middelbare school, kende ik alleen in het Nederlands. Dat maakte de studie nog zwaarder, waardoor mijn enthousiasme langzaam afbrokkelde. 

Tegen het einde van de tweede periode bereikte ik het dieptepunt. Er was weinig over van mijn motivatie. Alleen al mijn laptop openklappen voor het ochtendcollege viel me zwaar. Het hielp ook niet dat mijn bed en bureau slechts enkele meters van elkaar staan. Studie en privé gescheiden houden was daardoor lastig en ik raakte in een lui ritme.

Het moment waarop alles veranderde weet ik nog goed. Mijn jongere zus oriënteerde zich op bacheloropleidingen en vroeg me wat ik wist van de studie Communication and Life Sciences in Wageningen. Ik had nog nooit van die studie gehoord maar toen ik erover las, voelde ik iets opborrelen. Ik dacht: ‘Deze studie past perfect bij mij’. Mijn studieadviseur raadde me aan om nog even door te zetten, maar dat kon ik niet meer opbrengen. Voor de kerstvakantie stopte ik met mijn studie en schreef ik me in bij Communication and Life Sciences. 

Ondertussen zit het eerste vak van mijn nieuwe studie erop. Bij Communication and Life Sciences gaan we minder diep in op de stof en kijken we juist naar het bredere plaatje. Veel van dat werk vindt plaats in (online) groepsverband, waardoor ik dagelijks contact heb met medestudenten en docenten. Ook de taalbarrière is weggevallen, omdat het eerste jaar helemaal in het Nederlands is. Vanaf volgend jaar krijgen we wel vakken in het Engels, maar als ik eenmaal goed in de stof zit, moet dat geen probleem zijn.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.