[no]WURries: Ik maak me zorgen om mijn zus

Hoe kan ik haar steunen?

Opdringen mag best

‘Goed dat je je zorgen bespreekt. Bespreek je zorgen ook met je zus. Vertel haar dat je dit lastig vindt, dat je je zorgen maakt, maar je ook niet wilt opdringen. En mocht ze zich terug blijven trekken en/of er niet over willen praten, bespreek dit dan met bijvoorbeeld jullie ouders, andere broers of zussen of gezamenlijke vrienden. Als je om iemand geeft en je zorgen maakt, mag je je best opdringen.’

Annemarie Teunissen, studieadviseur Biologie en trainer studievaardigheden

Buikgevoel

‘Ik denk dat je je hart moet volgen. De band tussen zussen is vaak zó sterk dat je dingen al aanvoelt voordat anderen er de vinger op kunnen leggen. Misschien kun je je zorgen delen met iemand anders die je zus ook goed kent. Als diegene er ook niet helemaal gerust op is, zou ik niet aarzelen om de trein naar Utrecht te pakken. Bij dit soort kwesties is je buikgevoel vaak een betrouwbaar kompas, is mijn ervaring. Niets doen lijkt me in dit geval geen optie.’

Hermien Miltenburg, WUR-oudervoorlichter en moeder van drie studerende kinderen

Even kletsen

‘Het is belangrijk om te zoeken naar mogelijkheden om in contact te blijven met de mensen om je heen. Corona verandert zó veel dat het helpt om sommige dingen bij het oude te laten. Contact met vrienden of familie kan je geruststellen. Ook kan het een goede uitlaatklep zijn en zorgen voor afleiding. Met het voeren van zulke gesprekken kan de spanning wat afnemen. Het is natuurlijk ook goed om gewoon even te kletsen; het hoeft niet altijd te gaan over zorgen.’

Uit ‘omgaan met coronastress’ van Therapieland.nl, waarop Universiteit Utrecht studenten attendeert

Samen bubbelen

‘Ja, ik zou wel gewoon naar haar toe gaan, maar vooral ook om gezellige dingen te doen en niet om per se te praten over hoe het met haar gaat. Dan maak je het ook zo zwaar. Laat zien dat je er gewoon bent en dat je best samen in een bubbel kunt zitten. Samen eten, Netflixen, wandelen in het park, dat soort dingen. En zeg af en toe hardop dat je blij met haar bent.’

Pieter, student Food Technology

Next WURry: M’n huisgenoten bakken er niks van

Heb jij advies of tips voor deze Wurrier? Of heb je zelf goede raad nodig? Mail je tips of vraag (maximaal 100 woorden) vóór 23 april naar resource@wur.nl tav noWURries.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.