WUR Council wil gratis Nederlandse les

Gratis taalcursussen voor internationale medewerkers versterkt hun integratie in WUR en Nederland, vindt WUR Council.
Foto Shutterstock

De WUR Council vraagt aan de raad van bestuur om gratis taallessen aan te bieden aan buitenlands personeel. Uit een enquête van Young WUR onder zeventig buitenlandse WUR-medewerkers blijkt dat twee derde van hen in hun werk nadelen ondervindt omdat ze geen Nederlands spreken. Hoewel 70 procent van hen eerder een taalcursus Nederlands volgde, zou 90 procent graag een nieuwe taalcursus volgen om hun taalvaardigheid te verbeteren.

Leerstoelgroep

Op dit moment zijn de cursussen Nederlands voor buitenlandse medewerkers niet gratis, maar toch betalen buitenlandse medewerkers maar zelden de cursus zelf. Als de afdeling akkoord is met de cursus, dan betaalt de afdeling vaak de cursus aan In’to Languages, de aanbieder van de taalcursussen. Het wisselt per leerstoelgroep of de buitenlandse medewerkers 100 procent van de cursus vergoed krijgen.

Reizen

WUR Council wil de drempel verlagen. De buitenlandse onderzoekers moeten vaak ook reizen, omdat de cursussen voor gevorderden niet in Wageningen worden aangeboden. De helft van de internationals heeft een basiscursus gedaan en zou graag zo’n vervolgcursus doen, maar door tijdgebrek komt het er niet van.

De medezeggenschap vindt dat de taalcursussen bijdragen aan een betere integratie van de buitenlandse medewerkers in WUR en Nederland en dat WUR daarmee een attractiever werkgever wordt.

Taalbeleid

De afdeling Human Resources is het eens met de WUR Council. Martijn Scheen, directeur Corporate Human Resources: ‘We herkennen de behoefte aan gratis taallessen. Het plan is daarom opgenomen in het project ‘Taalbeleid nieuwe stijl’. Het volgen van een taalcursus op kosten van WUR kan momenteel ook al afgesproken worden tussen medewerkers en hun leidinggevende, zelfs voor hun partners. In de toekomst willen we dit standaard maken zodat dit aanbod geldt voor alle nieuwe internationale medewerkers.’

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.