Minister van LOVE in het studentenkabinet

WUR's studentenminister Marieke van Vonderen pleit onder meer voor verrijdbare zonneparken.
De bordesfoto van het studentenkabinet. Foto Studentenkabinet

Het studentenkabinet is afgelopen maandag 29 maart gelanceerd. WUR’s Marieke van Vonderen (23) is masterstudent Nutrition & Health en Food Technology en sinds maandag ook studentenminister van Landbouw, Omgeving, Voedsel en Energie (LOVE).

Tekst Luuk Zegers en Hoger Onderwijs Persbureau

Het studentenkabinet is een initiatief van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) waarbij alle veertien universiteiten een student aandragen om studentenminister te zijn van een onderwerp dat bij die universiteit past. Van Vonderen: ‘Alle ministers leggen uit hoe zij vinden dat het beleid eruit moet gaan zien in de toekomst, gebaseerd op de wetenschap.’

De ministers in het studentenkabinet zijn niet gekozen door studenten. Het studentenkabinet is dus ook niet perse “de stem van de studenten”, zegt minister-president Timon Metz, masterstudent technische bedrijfskunde in Enschede. ‘We hebben geen politieke kleur. Wat wij doen, is wetenschap vertalen naar beleid voor Nederland over twintig, dertig of vijftig jaar. Het maakt niet uit of dat links, rechts of diagonaal is.’ Het doel is om ‘puur vanuit de wetenschap naar de lange termijn te kijken’, aldus Metz. Het project is daarnaast ook bedoeld om het belang van goed onderwijs en onderzoek te laten zien.

Regeerakkoord

‘Mijn bijdrage gaat dus over landbouw, omgeving, voedsel en energie’, vertelt Van Vonderen. ‘Op landbouwgebied pleit ik voor inzetten op kringlooplandbouw, met compensatie voor boeren bij de verduurzaming van hun bedrijven. Bij omgeving zet ik erop in om de diversiteit aan landschappen die we nu hebben in Nederland, te behouden. Kortom: omgevingsbehoud. Dus niet alles volbouwen. Op voedselgebied moeten we meer richting hoogkwalitatieve streekproductie bewegen. Producten waar zowel de boer als de consument trots van worden, met goede voedingswaarde en natuurlijk een goede smaak.’

Ik pleit voor verrijdbare zonneparken. Zo kun je die neerzetten op braakliggende landbouwgrond

Marieke van Vonderen, studentminister van LOVE

‘Qua energie is meer groene energie nodig. Daarvoor zijn windmolens en zonneparken nodig. Om dat op een goede manier te doen, zonder het landschap te bederven, pleit ik voor verrijdbare zonneparken. Zo kun je die neerzetten op braakliggende landbouwgrond. Die grond kan dan herstellen van intensieve akkerbouw terwijl er tegelijkertijd energie wordt opgewekt. Bij windmolens zal dat lastiger worden, maar daarbij moeten we uiteraard goed naar de omgeving kijken waar die het beste kunnen staan.’

Van Vonderen’s plannen zijn samen met de plannen van de andere studentenministers gebundeld in een “regeerakkoord”. Die werd afgelopen maandag overhandigd aan demissionair minister Van Engelshoven (Onderwijs). Wat het studentenkabinet verder zal gaan doen, is momenteel nog onduidelijk.

Marieke van Vonderen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.