Vooraanmeldingen: 15 procent minder eerstejaars

WUR is de grootste daler onder de Nederlandse universiteiten.
Minder vooraanmeldingen dan vorig jaar Foto Guy Ackermans

Op 15 maart dit jaar hadden zich 1.049 scholieren opgegeven voor een bacheloropleiding in Wageningen. Dat zijn er 182 (15 procent) minder dan vorig jaar. Daarmee is WUR de grootste daler onder de Nederlandse universiteiten, samen met de TU Eindhoven.

Op alle universiteiten tezamen groeit het aantal vooraanmeldingen, met 10 procent. Het is nog vroeg in het aanmeldseizoen en WUR had op 15 maart nog niet haar voorjaars-Open Dag gehad zoals de andere universiteiten, maar toch.

Een aantal Wageningse opleidingen doet het dit jaar vooralsnog bijzonder slecht. Zo trekt Voeding en Gezondheid 39 procent minder eerstejaars dan vorig jaar en Biotechnologie 30 procent. Maar bij deze opleidingen moet worden aangetekend dat ze niet langer een numerus fixus hanteren, waardoor studenten zich dit jaar later voor deze studie kunnen opgeven dan vorig jaar. De opleidingsdirecteuren vermoeden dat deze opleidingen nog aantrekken.

Inhalen

Maar ook andere opleidingen staan fors in de min. Agrotechnologie staat op -31 procent, Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen op -40 procent en Communicatie en Life Sciences op -46 procent. Alleen Food Technology en Landschapsarchitectuur staan ietsje in de plus.

Vorig jaar hadden we aanvankelijk ook minder vooraanmeldingen, maar die achterstand is later ingehaald

Renske van Dijk, recruitment marketeer

Veel docenten zullen opgelucht ademhalen: de groei is er uit. Maar 15 procent minder vooraanmeldingen ten opzichte van vorig jaar roept de vraag op: is deze daling zorgelijk? ‘Vorig jaar hadden we aanvankelijk ook minder vooraanmeldingen, maar die achterstand is later ingehaald’, zegt recruitment marketeer Renske van Dijk. ‘Maar nu lopen we dus opnieuw achter bij die vooraanmeldingen van vorig jaar. We hebben dus zeker een inhaalslag nodig.’

Concurrentie

Van Dijk heeft geen feitelijke verklaring voor de forse afname. ‘We hebben alleen hypotheses die we willen toetsen. We hebben de indruk dat de populariteit onder jongeren verschuift van technologie naar klimaat en milieu. Daar hebben onze technologische opleidingen en die van de TU’s last van. Wij hebben natuurlijk ook klimaat- en milieu-opleidingen, maar daarbij is de concurrentie met bijvoorbeeld Utrecht groot.’ Verder denkt Van Dijk dat scholieren in deze coronatijd vaker kiezen voor de universiteit in hun regio. Ook dat kan Wageningen, dat Nederlandse studenten uit alle windstreken trekt, parten spelen.

Ook kan WUR een belangrijk pluspunt, de prettige campus, nu door de coronamaatregelen niet uitspelen. Een werkgroep onder leiding van Van Dijk denkt nu na hoe WUR de campuservaring kan delen met scholieren. ‘We gaan audio-tours organiseren, waarbij scholieren virtueel over de campus lopen en met studenten kunnen praten. En we willen, zodra het kan, 6 vwo-ers op de campus uitnodigen zodat ze de universiteit live kunnen ervaren.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.