Blog: Doe mee met (studenten)onderzoekjes!

Beloning: eeuwige dank, geld of snickers. Blogger Oscar heeft het goed bekeken.
Oscar Delissen

Op Wageningen Student Plaza is het soms lastig om niet te verdrinken in de kolkende stroom van oproepen om mee te doen aan allerlei enquêtes, vragenlijsten en onderzoekjes. Mijn aanbeveling is om vooral mee te doen aan een aantal van dit soort onderzoekjes per maand. Als je zelf je thesis schrijft en je eigen onderzoek opzet, heb je ineens door hoe fijn het is als je een mooi aantal deelnemers hebt. Bovendien heb je dan een fijn half uurtje om je studiedag te breken en even naar de uni te fietsen.

Tijdens de onderzoekjes kun je praten met masterstudenten en promovendi in je eigen of juist een totaal andere studierichting en krijg je inzicht in wat voor soort onderzoek je zelf interessant zou vinden, of wat juist helemaal niets voor jou is. Het mooie is dat de onderzoekjes enorm van elkaar verschillen. Er worden dingen onderzocht over onderwerpen waar je überhaupt nog nooit aan hebt gedacht dat er onderzoek naar wordt gedaan.

Ik heb in een MRI-scanner gelegen terwijl ik werd voorgelezen in het Hindi

Zo heb ik buisjes in m’n neusgaten gehad tijdens het kauwen van rauwe en gekookte rode kool, heb ik met een VR-bril rondgelopen in een virtuele supermarkt, ben ik gefilmd tijdens het afbijten en uitspugen van kaas, heb ik in een MRI-scanner gelegen terwijl ik werd voorgelezen in het Hindi en moest ik non-verbaal laten weten hoe pittig Chinese soepjes waren. Totale opbrengst: een voorraad aan Bounties, Twixen en Snickers waar een kind na Halloween jaloers op zou zijn, een dertigtal VVV-bonnen van tussen de €5 en €25, een verbreding van mijn kennis in richtingen waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden en een heel aantal dankbare studenten en promovendi.

Naast onderzoeken bij de uni, ben ik ook ingeschreven bij twee bureaus die smaaktesten doen: CSO en Essensor. Je krijgt dan ongeveer 2x per week een mailtje met een screener om te kijken of je binnen de productdoelgroep valt. Zo ja, dan word je uitgenodigd om naar het onderzoekscentrum op de Marijkeweg te komen, waar je een tientje krijgt om een kwartiertje iets te proeven.

Afgelopen weken heb ik vegan filet american (smerig), alcoholvrij witbier (best oké) en een volledig plantaardige imitatie van een hardgekookt ei (sorry wat?) mogen proeven. Het is wel weer duidelijk in wat voor doelgroep ze me hebben zitten. Ach, zo lang ze me blijven uitnodigen, zul je mij niet horen klagen.

Oscar Delissen is derdejaars student Levensmiddelentechnologie en houdt van koken met scherpe messen en kleurrijke festivalblousejes.

Meer blogs:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.