[no]WURries: Huisgenoot deed zich anders voor

We hebben al geprobeerd om er op een luchtige manier over te praten, maar het komt niet aan. Wie weet een oplossing?

Eerlijk zeggen

Ik zou gewoon open en eerlijk in gesprek gaan met hem. Misschien heeft jullie nieuwe huisgenoot de subtiele boodschap niet opgepikt. Daarom denk ik dat je er echt even voor moet gaan zitten en een heel duidelijk en concreet gesprek moet voeren over wat jullie stoort en hoe jullie dat kunnen oplossen. Probeer tot een manier te komen die voor iedereen prettig is. Een ultimatum stellen of boos worden zal waarschijnlijk weinig uithalen. Succes!

Esmee Zutt, masterstudent Plant Biotechnology

Waarom?

Als je huisgenoot zich nu anders gedraagt dan tijdens de hospiteeravond, is daar waarschijnlijk een reden voor. Misschien is er iets veranderd in zijn persoonlijk leven en heeft hij het moeilijk. Dat kan verklaren waarom hij zo teruggetrokken is. Het is ook goed mogelijk dat hij, net als jullie, teleurgesteld is in zijn nieuwe huisgenoten. Misschien kreeg hij niet het warme welkom dat hij verwachtte. Zelfs een sociaal persoon kan daarvan in de war raken. Probeer een-op-een met hem te praten om uit te zoeken of hij ergens mee zit. En zorg ervoor dat hij zich welkom voelt in jullie huis.

Bertha Nkhata, masterstudent Urban Environmental Management

Huurcontract

Supergoed dat jullie al met hem gepraat hebben, dat is natuurlijk de eerste stap. Wel vervelend dat het niet binnenkomt. Zo’n situatie kan de sfeer thuis erg beïnvloeden. Persoonlijk zou ik nogmaals het gesprek aangaan en eventueel een ‘huisvergadering’ inlassen om zijn gedrag te bespreken. Als hij ongevoelig blijft voor feedback, en jullie geen andere optie meer zien, kijk dan eens goed na wat er in het huurcontract staat. Als het gedrag van jullie huisgenoot niet voldoet aan die overeenkomst kunnen jullie hem wellicht op die grond het huis uit laten zetten.

Sanne van Doorn, masterstudent Biotechnologie

‘Geweldloze communicatie’

Er kunnen veel redenen zijn waarom jullie huisgenoot zich terugtrekt. Ik denk dat je een-op-een met hem moet praten. Er is een heel handig hulpmiddel van Rosenberg dat je kunt gebruiken om bij moeilijke gesprekken je boodschap op een aardige en open manier te brengen. Oordeel niet maar vertel wat je waarneemt (‘ik zie dat jij…’). Beschrijf aan hem wat voor effect zijn gedrag heeft op jou en waarom jij er dit gevoel van krijgt (‘het geeft mij het gevoel dat … omdat ik waarde hecht aan …’). Sluit af met een verzoek (zou jij … willen?). Deze methode voelt in eerste instantie wellicht onnatuurlijk, maar je zult merken dat het werkt en dat het steeds minder vreemd voelt.

Jos Hazenbosch, masterstudent International Development Studies

Next WURry: De rek is eruit

Heb jij advies of tips voor deze Wurrier? Of heb je zelf goede raad nodig? Mail je tips of vraag (maximaal 100 woorden) vóór 20 maart naar resource@wur.nl tav noWURries.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.