Smaken van WUR: Tom Kha

Dit keer een Thais recept van Chanoknun.

In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Promovendus Chanoknun Wannasin (29) neemt ons mee naar Thailand met haar recept voor Tom Kha.

Ik was aangenaam verrast toen ik galangal (Thaise gember) en citroengras aantrof in de Wageningse supermarkt. Ik moest gelijk denken aan het gerecht Tom Kha, een traditionele Thaise kokosnootsoep en was blij dat ik de Thaise keuken niet al te zeer zou hoeven te missen hier. Van oudsher wordt Tom Kha met kip gemaakt, maar het is ook populair met paddenstoelen en andere groenten. ‘Kha’ betekent galangal, wat een cruciaal en onvervangbaar ingrediënt is in dit gerecht.

Ingrediënten voor 2-3 personen

  • 2 koppen kippen-/groentebouillon of water
  • 1 ½ kopje kokosmelk
  • 300-400 gram kipfilet in stukjes (weglaten voor de vegetarische variant)  
  • 150-200 gram paddenstoelen en andere groenten zoals kool en tomaat (voor de vegetariërs 400-600 gram)
  • 2 stelen citroengras in stukjes van 2-3 cm
  • 1 stuk galangal in plakjes
  • 4-5 grof gescheurde limoenblaadjes
  • 1 tl zout voor de vegetarische variant)
  • 1 tl suiker
  • 2 ½ el limoensap
  • 2 el koriander
  • Naar wens: 2-3 gekneusde rode pepers voor een pittiger gerecht

Bereidingswijze

  • Breng de bouillon aan de kook met het citroengras, de galangal en de limoenbladeren;
  • Als het geheel kookt, voeg dan de kip toe (deze stap overslaan bij de vegetarische variant);
  • Voeg de kokosmelk, paddenstoelen en andere groenten toe zodra de kip gaar is;
  • Laat zachtjes doorkoken tot het goed gaar is. Om te voorkomen dat het schuim van de kokosmelk overkookt, de pan niet afdekken en af en toe roeren;
  • Voeg zout, suiker en limoensap toe;
  • Haal de pan van het vuur en voeg de koriander toe;
  • Eet smakelijk!

(Citroengras, galangal en limoenblaadjes worden meegekookt om smaak toe te voegen aan het gerecht, maar ze worden niet opgegeten.)

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.