Het moment: Uitgeloot

'Ik heb me altijd laten leiden door deuren die open gingen.'
Mari-Lee Odendaal, masterstudent Mariene Biologie.

Keerpunten: soms herken je ze meteen, soms pas achteraf. In deze serie vertellen WUR’ers over een bepalend moment dat ze altijd zal bijblijven. Dit keer Mari-Lee Odendaal, masterstudent Mariene Biologie die uitgeloot werd voor haar eerste studiekeuze.

‘Het keerpunt in mijn leven is geen pad dat ik bewust ben ingeslagen. Sterker nog, het werd voor mij gekozen. Op de middelbare school had ik interesse in techniek en hield ik van creatief bezig zijn. Ik vond de studie die daar perfect bij aansloot: digitale spellen leren ontwerpen en programmeren. Maar ik werd uitgeloot en de toekomst die ik voor ogen had, verdween. Natuurlijk kon ik een tussenjaar nemen en het een jaar later nog eens proberen, maar ik wilde mijn leertraject niet pauzeren. Omdat ik ook geïnteresseerd was in biologie, en met name de zee, koos ik voor HBO Toegepaste Biologie.

Tijdens mijn studie voelde ik me niet helemaal op mijn plaats. Ik was de rare snuiter van de klas die warm liep voor data-analyse, terwijl mijn medestudenten juist dol waren op veldwerk. Na de opleiding wist ik dat ik het eindpunt van mijn leertraject nog niet had bereikt. Ik stroomde door naar de master biologie in Wageningen, met mariene biologie als specialisatie. Iedere periode selecteerde ik de vakken die mij het interessantst leken. Na een tijdje ontdekte ik daar een patroon in, het waren bijna allemaal vakken die te maken hadden met bioinformatica.

Als ik was ingeloot, had ik nooit mijn passie voor zee kunnen combineren met die voor techniek’

Ondertussen heb ik mijn master afgerond en zoek ik een baan of promotieplek in de mariene biologie, bioinformatica, of data science. Bij dat laatste komt ook data visualiseren kijken, een creatief aspect. Precies wat ik al sinds de middelbare school leuk vind. Met een omweg ben ik toch gekomen waar ik heen wilde. Natuurlijk is dit anders dan games ontwerpen, maar als 17-jarige kende ik nog niet alle opties en had ik nooit van data science of bioinformatica gehoord. Als ik na mijn middelbare school wel was ingeloot voor game design, had ik nooit mijn passie voor zee kunnen combineren met mijn liefde voor het technische. Ik heb me altijd laten leiden door deuren die open gingen en ik ben benieuwd wat me nu te wachten staat.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.