Campusbewoners: GreenFood50

Op de campus bevinden zich zo’n 100 bedrijven. In Resource stellen we ze aan je voor. Dit keer: GreenFood50.

Omdat de wereldbevolking elk jaar met 50 miljoen mensen groeit, noemde Marc Arts zijn bedrijf in 2014 GreenFood50. Arts, die voorheen bij DSM aan voedingsingrediënten werkte, kwam in Chili een quinoaproject van WUR tegen. Na contact met de Plant Sciences Group, die deze superfood aan het veredelen was, besloot hij op de Wageningse campus ingrediënten uit quinoa te ontwikkelen. In 2019 nam zijn bedrijf ook de productieketen van dit gewas over van de Dutch Quinoa Group.

Quinoa-zaden zijn eiwitrijk en glutenvrij en bevatten veel ijzer, vitamine E en onverzadigde vetzuren. Bovendien heeft WUR het gewas zo veredeld dat het niet langer de bitterstof saponine bevat.

De quinoazaden die we leveren voor babyvoeding, worden op 600 punten gecontroleerd

Dat maakt quinoa een interessant ingrediënt voor sportvoeding – GreenFood50 werkt samen met sportcentrum Papendal – en voor plantaardige producten, gezonde repen en cruesli’s. GreenFood50 neemt quinoazaad af van zo’n dertig Nederlandse akkerbouwers en levert quinoa ingrediënten aan foodbedrijven in twintig landen, waaronder Danone.

Het bedrijf telt vier vaste medewerkers en vier afstudeerders van WUR. Arts doet projecten met de groep Open Teelten van WUR en de deelnemende telers, die nu 2 tot 3 ton quinoazaad per hectare leveren. Voor de verwerking tot ingrediënten werkt hij samen met Wageningse voedingstechnologen. Alle quinoatelers werken zonder pesticiden. ‘Dat is nodig, want de quinoazaden die we leveren voor babyvoeding, worden op 600 punten gecontroleerd.’ 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.