Blog: Graag hulp van ‘Ome DUO’

En ‘opeens’ heb je 40.000 euro studieschuld. Dat overkwam blogger Emma.
Emma Mouthaan

Net als veel andere studenten heb ik een tijdje maximaal geleend bij DUO (dienst uitvoering onderwijs). Als je geen aanvullende beurs ontvangt is dat tegenwoordig een whopping €1.167,51 per maand. Stel je maximaal lenen eenmaal in op je 18e en log je pas na 3 jaar weer eens in op DUO, dan is je studieschuld opgelopen tot meer dan €40.000.

Is zo lang niet inloggen op DUO en ondertussen wel maximaal lenen dom en naïef? Jazeker! Maar, dat betekent niet dat het oké is dat je je als student zo erg in de schulden kan steken, en dat ook nog eens bij de overheid nota bene!

Als je geld wilt lenen van DUO is dat super simpel: je logt in op hun website, vult in hoeveel je wilt lenen of vinkt aan dat je maximaal wilt lenen en klaar is Kees. Zelfs een creditcard aanvragen bij de bank is nog meer gedoe dan dat! En dat terwijl het bij een creditcard meestal om veel kleinere bedragen gaat…

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het goed dat het mogelijk is om geld te lenen voor je studie. Zonder lening had ik zelf ook niet kunnen studeren. Dat neemt niet weg dat ik DUO het gebrek aan financiële voorlichting best wel een beetje kwalijk neem!

Ik had als 18-jarige echt niet in de gaten wat het zou betekenen voor mijn financiële toekomst als ik jarenlang maximaal zou lenen

Voor de meeste financiële instellingen bestaat er namelijk zoiets als de zorgplicht (artikel 4:24a Wft). Dat houdt o.a. in dat je als financiële dienstverlener moet zorgen dat de klant begrijpt wat voor financieel product je aan hem of haar aanbiedt, zodat de klant zelf een goede keuze kan maken. Bij DUO is daar helaas geen sprake van. Ik had als naïeve 18-jarige namelijk echt niet in de gaten wat het zou betekenen voor mijn financiële toekomst als ik jarenlang maximaal zou lenen en daarmee ben ik absoluut niet de enige.

Ik pleit voor verplichte financiële educatie voor studenten die een DUO-lening willen afsluiten

Zou mijn studieschuld vanwege het ontbreken van financiële voorlichting dan maar helemaal kwijtgescholden moeten worden? Nee, dat ook niet. Het zou heel erg fijn zijn, maar uiteindelijk heb ik dat geld zelf uitgegeven en lijkt het me niet haalbaar of eerlijk ten opzichte van studenten die niet of minder geld geleend hebben. Wel pleit ik voor verplichte financiële educatie voor studenten die een DUO-lening willen afsluiten. Want laten we eerlijk zijn, het is toch eigenlijk van de zotte dat een creditcard afsluiten meer moeite is dan tienduizenden euro’s lenen van ‘ome DUO’?!

Emma Mouthaan (25) is masterstudent Molecular Nutrition and Toxicology en volgt daarnaast een master Schrijven aan de VU. Emma blogt over studeren en financiën op haar website De Skere Student. Eerder schreef ze ook over fashion en eten.

Meer blogs:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.