Blog: Contrast is onderbelicht

Alles went snel, vindt blogger Oscar. Best jammer eigenlijk.
Oscar Delissen

Contrasten in de samenleving worden maar al te vaak belicht: verschillen tussen arm en rijk, tussen jong en oud en tussen bevolkingsgroepen. Contrast op een individueel niveau wordt echter veel minder vaak aangestipt en naar mijn mening ligt daar een schat aan mogelijkheden die het graven waard is. Juist in deze tijd waar de weekdagen hun eigen naampje soms verliezen en tot een grote kluwen aan tijd verworden, is het zo belangrijk om af en toe zelf tegenstellingen te blijven creëren.

Het is zo belangrijk om af en toe zelf tegenstellingen te blijven creëren

De mens is van nature helemaal niet ingesteld op contrast. Je hersenen wennen supersnel aan pieken en dalen en gebruiken de ervaringen uit de afgelopen paar weken om het uitgangspunt te herijken. Juist hierdoor heb je soms helemaal niet meer door dat je op een low of juist een high tide zit.

Wat mij bijvoorbeeld verwondert, is dat 17 graden en een flauw zonnetje in februari een reden is om een wandelingetje te maken en in augustus een reden om binnen te blijven. In de zomer heb je natuurlijk al tig mooie dagen achter de rug. Het is bijna zonde dat je niet zo lang kunt genieten van een nieuwe situatie, voordat het weer als normaal aanvoelt.

Het liefst zou je je partner toch ook zo’n vijf keer per avond uitkleden en een kwartier later weer aankleden om hem of haar vervolgens weer uit te kunnen kleden? Gewoon om telkens dat trompetmomentje te kunnen herbeleven.

Het liefst zou je je partner toch ook zo’n vijf keer per avond uitkleden en een kwartier later weer aankleden?

Of hoe vet zou het zijn als alle vier seizoenen elke maand een keer voorbij zouden komen? Dat je weet dat iedere eerste week van de maand lente is, daarna zomer, dan herfst en dan nog een weekje winter. Dat je in dezelfde maand kunt zonnebaden en ook kunt schaatsen. Dat de bladerkleur aan de bomen van spruitgroen naar overrijpe mango gaat in amper vier weken tijd.

Wat voor mij werkt om de sleur te doorbreken, is om totaal andere mensen op te zoeken dan mijn gewoonlijke bubbel. Vrienden die ik niet zo vaak spreek of familie met wie ik niet super goed ben. Bij thuiskomst waardeer ik dan mijn fijne universitaire omgeving weer beter. Nu het ontbubbelen moeilijk is met corona, kun je altijd nog dat ene schilderij op je kamer op z’n kop hangen. Of als je het iets drastischer aan wil pakken: ruil eens tijdelijk van kamer met een huisgenoot.

Oscar Delissen is derdejaars student Levensmiddelentechnologie en houdt van koken met scherpe messen en kleurrijke festivalblousejes.

Meer blogs:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.